Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom. (CROSBI ID 468049)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jelić, Ante ; Petrinec, Zdravko ; Matašin, Željka ; Botka-Petrak, Karmen ; Nejedli, Srebrenka
hrvatski
Istraživanje dobivanja biološki vrijednijeg ribljeg mesa sa zdravstvenim učinkom.
Poznato je protukolesterinsko djelovanje višekratno nezasićenih masnih kiselina(Omega-6 i Omega-3) iz ribljih masti. Znanstveno je ustanovljeno da EPA i DHA, osim što sprečavaju nastanak mnogih kardiovaskularnih bolesti, jačaju otpornost organizma.Dnevne potrebe za DHA i EPA su 350-400mg (Szollar, 1990), pa je tjedni unos od 400 g masne ribe dostatan za pokrivanje potreba organizma za tim kiselinama (Kulier, 1994).Količina tih nezasićenih masnih kiselina u slatkovodnih riba (srebrni šaran)uzgajanih poluintenzivnim načinom uzgoja na našim ribnjacima iznosi za EPA 1, 96-5, 87g/100 g masti, a za DHA 0, 87-12.06 g/100 g masti, ovisno o vrsti ribe (Bogut i sur., 1996).
Omega 3; Višekratno nezasićene masne kiseline; EPA; DHA
nije evidentirano
engleski
Research on obtaining biologically valuable fish meat with health effect
nije evidentirano
Omega 3; repeated unsatiated acids; EPA; DHA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
507-513.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Veterinarski dani 97
Balenović, Tomislav
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora
Podaci o skupu
Veterinarski dani '97,
poster
15.10.1997-18.10.1997
Cavtat, Hrvatska