Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa (CROSBI ID 341560)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lekšić, Alida Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Lekšić, Alida

Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa

U svrhu reguliranja reoloških svojstva čokoladnih proizvoda danas se koriste različiti emulgatori, pojedinačno ili u smjesama. Različiti emulgatori različito utječu na reološka svojstva čokoladnih masa. Cilj ovoga rada je praćenje utjecaja emulgatora (sojin lecitin, sintetski lecitin i poliglicerol-poliricinoleat-PGPR) kao i njihovih smjesa na reološka svojstva čokoladnih masa (mliječna čokoladna masa i čokoladni preljev). Mjerenje reoloških svojstava uzoraka provedeno je pomoću rotacijskog viskozimetra pri temperaturi 40 °C. Prirodni lecitin i sintetski lecitin različito su utjecali na reološka svojstva čokoladne mase. Pri tome je prirodni lecitin, u udjelima u kojima se koristi u proizvodnji čokolade, više utjecao reološka svojstva čokoladne mase. Dodatkom PGPR-a došlo je do pada vrijednosti granice tečenja čokoladne mase. Iz rezultata istraživanja utjecaja emulgatora na reološka svojstva čokoladnih preljeva zaključeno je da se korištenjem smjese emulgatora može proizvesti proizvod željenih svojstava, uz smanjenje udjela masti.

čokolada; reološka svojstva; sojin lecitin; sintetski lecitin; PGPR

nije evidentirano

engleski

The impact of emulsifiers and emulsifier mixtures on reological properties of chocolate

nije evidentirano

chocolate; rheological properties; soya lecithin; synthetic lecithin; PGPR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

14.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija