Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira (CROSBI ID 341657)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lukić, Žaklina Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira / Božanić, Rajka (mentor); Božanić, Rajka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Lukić, Žaklina

Božanić, Rajka

Božanić, Rajka

hrvatski

Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira

U ovom radu istražena je mogućnost korištenja mješovite kulture DVS ABT-4 (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp.) u proizvodnji probiotičkog svježeg sira od mlijeka obranog na 0, 1% i 1, 0% mliječne masti. Fermentacija je provedena na 37°C dodatkom 1 i 2% inokuluma navedene kulture. Dobiveni sirevi čuvani su pri temperaturi hladnjaka 14 dana, što je uobičajena trajnost te vrste sira. Tijekom čuvanja praćene su promjene kiselosti te je provedena mikrobiološka analiza. Kod svih sireva zabilježene su vrijednosti probiotičkih bakterija iznad 106 CFU/g tijekom 14 dana što upućuje na mogućnost upotrebe kulture DVS ABT-4 u proizvodnji probiotičkog svježeg sira.

svježi sir; mješovita probiotička kultura; čuvanje

nije evidentirano

engleski

Microbiological quality of probiotic fresh cheese

nije evidentirano

fresh cheese; mixture probiotic cultures; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

06.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija