Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima (CROSBI ID 341679)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gačić, Snježana
Grabarić, Zorana
hrvatski
Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima
Rezolucijska metoda omjera signala koristi se za određivanje sintetskih organskih bojila u prehrambenim proizvodima. Njihova uporaba regulirana je zakonskim propisima u cijelom svijetu zbog njihove toksičnosti i kancerogenosti. Metoda omjera signala primjenjena je na različite slatkiše (bombone). Rezultati su pokazali da je moguće odrediti male količine analita (μ M) iz uzoraka u kojima se nalazi dva ili više analita (bojila) sa kemometričkim razdvajanjem apsorpcijskih spektara. Najveća prednost ove metode je uklanjanje utjecaja jedne komponente iz globalnog signala pri čemu je maksimum spektra druge komponente linearno proporcionalan sa koncentracijom traženog analita (bojila).
spektrofotometrija; metoda omjera signala; prehrambena bojila; konditorski proizvodi
nije evidentirano
engleski
Chemometric separation of apsorption spectra for determination of food dyes in confectionery products
nije evidentirano
spectrophotometry; signal ratio method; food dyes; confectionery products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
11.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb