Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima (CROSBI ID 341679)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gačić, Snježana Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima / Grabarić, Zorana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Gačić, Snježana

Grabarić, Zorana

hrvatski

Kemometričko razdvajanje apsorpcijskih spektara pri određivanju prehrambenih bojila u konditorskim proizvodima

Rezolucijska metoda omjera signala koristi se za određivanje sintetskih organskih bojila u prehrambenim proizvodima. Njihova uporaba regulirana je zakonskim propisima u cijelom svijetu zbog njihove toksičnosti i kancerogenosti. Metoda omjera signala primjenjena je na različite slatkiše (bombone). Rezultati su pokazali da je moguće odrediti male količine analita (μ M) iz uzoraka u kojima se nalazi dva ili više analita (bojila) sa kemometričkim razdvajanjem apsorpcijskih spektara. Najveća prednost ove metode je uklanjanje utjecaja jedne komponente iz globalnog signala pri čemu je maksimum spektra druge komponente linearno proporcionalan sa koncentracijom traženog analita (bojila).

spektrofotometrija; metoda omjera signala; prehrambena bojila; konditorski proizvodi

nije evidentirano

engleski

Chemometric separation of apsorption spectra for determination of food dyes in confectionery products

nije evidentirano

spectrophotometry; signal ratio method; food dyes; confectionery products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

11.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija