Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina (CROSBI ID 341730)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Cinčić, Dominik Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina / Kaitner, Branko (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2005

Podaci o odgovornosti

Cinčić, Dominik

Kaitner, Branko

hrvatski

Priprava i karakterizacija soli aminobenzojevih kiselina

Pripravljene su kisele soli 2-, 3- i 4- aminobenzojevih kiselina sa sumpornom, dušičnom, fosfornom, kloridnom, bromidnom i p- toluensulfonskom kiselinom. Napravljena su istraživanja utjecaja uvjeta kristalizacije na morfolgiju kristala i vjerojatnost stvaranja polimorfa i/ili pseudopolimorfa, pri čemu se ističu sulfatne soli sa najviše pripravljenih potencijalno različitih faza. Svi uzorci dobiveni pretraživanjem polimorfije analizirani su difrakcijom rentgenskog zračenja na praškastom uzorku. Za osamnaest pripravljenih soli difrakcijom rentgenskog zračenja na jedničnom kristalu određena je molekulska i kristalna struktura. Znatan utjecaj na slaganje iona u kristalima soli može se pripisati jakim vodikovim vezama O-H· ; ; · ; ; O, N-H· ; ; · ; ; O, te O-H· ; ; · ; ; X i N-H· ; ; · ; ; X kod klorida i bromida (X = Br, Cl). Termička postojanost soli ispitana je termogravimetrijom i diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom u struji dušika. FTIR i ramanski spektri snimljeni su u području od 4000 do 400 cm 1 odnosno od 3500 do 600 cm 1. Ponuđen je opis nekih vrpci karakterističnih za aminobenzojeve kiseline. Utvrđeno je da se spektroskopska i termička svojstva pripravljenih soli znatno razlikuju u usporedbi s odgovarajućim aminobenzojevim kiselinama, što je u korelaciji sa načinom slaganja iona u kristalu odnosno sa strukturom kiseline (kationa) i aniona koji je u sastavu soli. Cjelovita karakterizacija čvrstog stanja pripravljenih soli, te kvantifikacija određenih svojstava karakterističnih za određenu vrstu aniona napravljena je semikvantitativnim određivanjem topljivosti u organskim otapalima, kvantitativnim određivanjem topljivosti u vodi, ispitivanjem korozivnosti, te ispitivanjem higroskopnosti pri ekstremnim uvjetima relativne vlažnosti (99 %, 25 oC) i pri atmosferskim okolnostima.

aminobenzojeva kiselina ; soli aminobenzojevih kiselina ; kisele adicijske soli ; razlikovno pretražna kalorimetrija ; termogravimetrijska analiza ; kristalna i molekulska struktura ; FTIR i ramanska spektroskpija ; topljivost soli ; higroskopnost ; koro

nije evidentirano

engleski

Preparation and characterization of aminobenzoic acids salts

nije evidentirano

aminobenzoic acids ; aminobenzoic acids salts ; acid salts ; thermogravimetry ; differential scanning calorimetry ; crystal and molecular structures ; FTIR and Raman spectroscopy ; salt solubility ; corrosivenes ; hygrscopicity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

293

07.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija