Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka (CROSBI ID 341847)

Ocjenski rad | diplomski rad

Baljkas, Iva Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka / Božanić, Rajka (mentor); Gajić, Štefica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Baljkas, Iva

Božanić, Rajka

Gajić, Štefica

hrvatski

Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka

U radu se uspoređuje enzimna metoda određivanja udjela laktoze s određivanjem udjela laktoze pomoću MilkoScana, u 15 uzoraka mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje čvrstog i tekućeg jogurta. Primjenom statističke metode F-testa (Fisherovog testa) ustanovilo se da ne postoje bitne razlike između te dvije metode određivanja udjela laktoze u mlijeku. Primjenom t-testa (Studentovog testa) ustanovilo se da ne postoji razlika u udjelu laktoze određivanom u uzorcima pomoću enzimne metode i pomoću MilkoScana. Tijekom fermentacije fermentirano je 12% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u čaši, 11.2% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u boci i 9.5% laktoze u čvrstom jogurtu s 3.2% m.m. Tijekom fermentacije svih uzoraka jogurta, pH je smanjen za 2, 27 pH-jedinica.

enzimna metoda; jogurt; laktoza; UV/VIS spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Portion of lactose during fermentation of milk

nije evidentirano

enzymatic method; yoghurt; lactose; UV/VIS spectrofotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

06.10.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija