Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka (CROSBI ID 341847)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baljkas, Iva
Božanić, Rajka
Gajić, Štefica
hrvatski
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka
U radu se uspoređuje enzimna metoda određivanja udjela laktoze s određivanjem udjela laktoze pomoću MilkoScana, u 15 uzoraka mlijeka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje čvrstog i tekućeg jogurta. Primjenom statističke metode F-testa (Fisherovog testa) ustanovilo se da ne postoje bitne razlike između te dvije metode određivanja udjela laktoze u mlijeku. Primjenom t-testa (Studentovog testa) ustanovilo se da ne postoji razlika u udjelu laktoze određivanom u uzorcima pomoću enzimne metode i pomoću MilkoScana. Tijekom fermentacije fermentirano je 12% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u čaši, 11.2% laktoze u tekućem jogurtu s 3.2% m.m. u boci i 9.5% laktoze u čvrstom jogurtu s 3.2% m.m. Tijekom fermentacije svih uzoraka jogurta, pH je smanjen za 2, 27 pH-jedinica.
enzimna metoda; jogurt; laktoza; UV/VIS spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Portion of lactose during fermentation of milk
nije evidentirano
enzymatic method; yoghurt; lactose; UV/VIS spectrofotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
06.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb