Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla (CROSBI ID 509142)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Košutić, Silvio ; Zimmer, Robert ; Filipović, Dubravko ; Kovačev, Igor ; Husnjak, Stjepan Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla // Actual Tasks on Agricultural Engineering / (Košutić, S.) (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. od 469 do 476-x

Podaci o odgovornosti

Košutić, Silvio ; Zimmer, Robert ; Filipović, Dubravko ; Kovačev, Igor ; Husnjak, Stjepan

hrvatski

Proizvodnja ozime pšenice konvencionalnom, konzervacijskom i nultom obradom tla

Pšenica (Triticum aestivum L.), zasijana na 212 x 106 ha je uz rižu (Oryza sativa L.) sa 145 x 106 ha i kukuruz (Zea mays L.) sa 136 x106 ha zasigurno jedan od najvažnijih ratarskih usjeva današnjeg svijeta. Najveći svjetski proizvođači su: EU s udjelom od 18, 2 %, USA sa 7, 8 %, Francuska sa 6, 9 %, Kanada s 2, 8 %, Argentina s 2, 2% i Australija s 1, 8 % ukupne proizvodnje pšenice u svijetu, (http://www.fas.usda.gov/wap/circular/2003/03-02/ tables.html). Iskustva s nekonvencionalnim načinima obrade tla, a posebice s no-till načinom obrade u proizvodnji pšenice datiraju potkraj ?60 godina 20. stoljeća u USA. Noviji podaci (http://www.ctic.purdue.edu/CTIC/CTIC.html) pokazuju da je no-till obrada u proizvodnji ozime pšenice u USA 2004. godine dosegla udio od 14.60 % ukupnih površina, odnosno 2.597.684.000, 00 ha, dok konzervacijska obrada (unutar koje je svrstan i no-till) i reducirana obrada imaju udio od 28.97 % i 25.32 %. Iako u Europi, a posebice u njenom središnjem dijelu još uvijek dominira konvencionalna obrada tla i to na 85 % proizvodnih površina, Stroppel (1997), sve veći broj autora upravo iz središnje Europe [Borin and Sartori (1995), Kornmann and Köller (1997), Knakal and Prochazkova (1997), Malicki et al (1997) i Tebrügge et al. (1999) posebice ističu ekološke i ekonomske pogodnosti različitih tipova nekonvencionalne obrade tla. Autori iz Hrvatske kao npr. Kanisek i suradnici (1997), Košutić, Filipović, Gospodarić (2001), Štefanić i suradnici (1997), Zimmer et al (2002) i Žugec et al (1999) svojim radovima potkrepljuju prije svega ekonomsko-ekološke pogodnosti nekonvencionalnih načina obrade tla. Ovaj članak prikazuje rezultate druge godine eksperimenta s različitim sustavima obrade tla u proizvodnji ozime pšenice na proizvodnim površinama firme Hana-Našice, Lila.

Obrada tla; konvencionalna; konzervacijska; nulta obrada; ozima pšenica

Rad je indeksiran u on-line dostupnoj bazi ISI Proceedings, koja je dio baze Web of Knowledge, CC Proceedings, te Index to Scientific & Technical Proceedings

engleski

Winter wheat production by conventional, conservation and no-till system

nije evidentirano

Soil tillage; conventional; conservation and no-till; winter wheat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

od 469 do 476-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

(Košutić, S.)

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

33rd International Symposium on Agricultural Engineering

predavanje

21.02.2005-25.02.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)