Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama (CROSBI ID 468233)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Kovačević, Dragan ; Nedić, Nela Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 32-33-x

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Kovačević, Dragan ; Nedić, Nela

hrvatski

Reološka svojstva mliječnih krema pri niskim temperaturama

Proizvodnja desertnih krema i sladoleda koji se čuvaju i/ili konzumiraju pri niskim temperaturama (ispod 0 °C) često je povezana sa negativnim pojavama kao što su tvorba velikih kristala leda i promjena strukture tijekom (uslijed) faznih prijelaza. Da bi se izbjegle ove negativne pojave, danas se koriste hidrokoloidi, tvari koje dovode do niza značajnih učinaka, između ostalog i do inhibicije kristalizacije, koja je glavni uzročnik navedenih negativnih pojava. Mehanizmi djelovanja hidrokoloida na inhibiciju kristalizacije, odnosno sprječavanje rasta velikih kristala leda su različiti. Jedan od mehanizama je i povećanje viskoznosti, uslijed čega je otežan prijenos mase a time i tvorba (velikih) kristala leda. Osim toga hidrokoloidi se mogu adsorbirati na površinu kristala leda i time omesti rast kristala, odnosno uslijed vezanja vode ometaju kristalizaciju. U radu je praćen utjecaj dodatka hidrokoloida (karagen, brašno sjemenke rogača, karboksimetilceluloza i škrob) pojedinačno ili u smjesama, na reološka svojstva mliječnih krema (pri niskim temperaturama), kao i utjecaj navedenih dodataka na stabilnost proizvoda tijekom čuvanja u smrznutom stanju. Mjerenja su provedena s rotacijskim viskozimetrom, pri temperaturama 5, 0, -5 i -7 °C. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da hidrokoloidi imaju znakovit utjecaj na reološka svojstva mliječnih krema. Posebno je evidentan nagli porast konzistencije pri niskim temperaturama, bez da je došlo do tvorbe kristala leda.

mliječne kreme; reološka svojstva; niske temperature

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of dairy creams at low temperatures

nije evidentirano

dairy creams; rheological properties; low temperatures

nije evidentirano

Podaci o prilogu

32-33-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

33. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

poster

11.11.1998-13.11.1998

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano