Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na funkcionalna svojstva proteina sirutke (CROSBI ID 342003)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ranogajec, Silvija Utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na funkcionalna svojstva proteina sirutke / Herceg, Zoran (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Ranogajec, Silvija

Herceg, Zoran

hrvatski

Utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na funkcionalna svojstva proteina sirutke

U radu su provedena ispitivanja funkcionalnih svojstava netretiranih sirutkinih proteina (β -laktoglobulina, koncentrata proteina sirutke (WPC) i izolata proteina sirutke (WPI), te prethodno tretiranih visokim hidrostatskim tlakom (300, 400, 500 i 600 MPa) u vremenu od 5 i 10 minuta. Ispitivana su svojstva: topljivosti, sposobnosti emulgiranja i sposobnosti stvaranja pjene. Dobiveni rezultati pokazali su da je topljivost netretiranih uzoraka veća od tretiranih, indeks aktiviteta emulzije (IAE) i indeks stabilnosti emulzije (ISE) su veći kod netretiranih uzorakanego kod tretiranih, dok proteini sirutke tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju znatno bolja svojstva pjenjenja od netretiranih.

proteini sirutke; topljivost; visoki tlak; emulgiranje; pjenjenje

nije evidentirano

engleski

High hydrostatic pressure processing effects on the functional properties of whey proteins

nije evidentirano

whey proteins; solubility; high pressure; emulsifying properties; foaming

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

16.11.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija