Utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na funkcionalna svojstva proteina sirutke (CROSBI ID 342003)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ranogajec, Silvija
Herceg, Zoran
hrvatski
Utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na funkcionalna svojstva proteina sirutke
U radu su provedena ispitivanja funkcionalnih svojstava netretiranih sirutkinih proteina (β -laktoglobulina, koncentrata proteina sirutke (WPC) i izolata proteina sirutke (WPI), te prethodno tretiranih visokim hidrostatskim tlakom (300, 400, 500 i 600 MPa) u vremenu od 5 i 10 minuta. Ispitivana su svojstva: topljivosti, sposobnosti emulgiranja i sposobnosti stvaranja pjene. Dobiveni rezultati pokazali su da je topljivost netretiranih uzoraka veća od tretiranih, indeks aktiviteta emulzije (IAE) i indeks stabilnosti emulzije (ISE) su veći kod netretiranih uzorakanego kod tretiranih, dok proteini sirutke tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju znatno bolja svojstva pjenjenja od netretiranih.
proteini sirutke; topljivost; visoki tlak; emulgiranje; pjenjenje
nije evidentirano
engleski
High hydrostatic pressure processing effects on the functional properties of whey proteins
nije evidentirano
whey proteins; solubility; high pressure; emulsifying properties; foaming
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
16.11.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb