Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj blanširanja na kemijski sastav i sposobnost rehidratacije osušenih listića jabuke (CROSBI ID 342012)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tudor, Milna Utjecaj blanširanja na kemijski sastav i sposobnost rehidratacije osušenih listića jabuke / Lelas, Vesna (mentor); Rimac Brnčić, Suzana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Tudor, Milna

Lelas, Vesna

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj blanširanja na kemijski sastav i sposobnost rehidratacije osušenih listića jabuke

Sušenje je jedna od najstarijih metoda konzerviranja kojom se iz prehrambenih proizvoda uklanja veći dio vode. Smanjenjem udjela vode usporava se mikrobiološka aktivnost, čime se sprečava kvarenje namirnica i omogućuje njeno dugotrajno čuvanje. Ovisno o vrsti namirnice postoje brojni tipovi sušara. U ovom radu provedeno je sušenje jabuka izrazanih u listiće u poluindustrijskoj komornoj sušnici kod temperature od 75°C u vremenu od 240 minuta. Jabuke su prije sušenja blanširane na 4 različita načina, u 30%-tnoj otopini saharoze uz dodatak 0, 1% limunske kiseline, u 30%-tnoj otopini saharoze uz dodatak 0, 1% limunske kiseline i 2% inulina, u 40%-tnoj otopini saharoze uz dodatak 0, 1% limunske kiseline, u 20%-tnoj otopini saharoze uz dodatak 0, 1% limunske kiseline i 1% sorbitola pri temperaturi 80°C u vremenu od 20 minuta. Svježim, blanširanim i suhim jabukama određivana je suha tvar, prirodni i ukupni invert, vitamin C i ukupna kiselost. Određivana je i sposobnost rehidratacije osušenog proizvoda. Utvrđeno je povećanje suhe tvari, prirodnog i ukupnog inverta, smanjenje vitamina C i ukupne kiselosti kod svih uzoraka. Najbolju sposobnost rehidratacije ima uzorak koji je blanširan u 30%-tnoj otopini saharoze uz dodatak 0, 1% limunske kiseline.

dehidratacija; jabuka

nije evidentirano

engleski

Effect of blanching on chemical composition and rehydration capability of dried apple slices

nije evidentirano

apple; dehydration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

10.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija