Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

"Inteligentno" označavanje pakirane hrane (CROSBI ID 82191)

Prilog u časopisu | stručni rad

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago "Inteligentno" označavanje pakirane hrane // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 47 (1998), 11; 397-400

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago

hrvatski

"Inteligentno" označavanje pakirane hrane

Hrana se često transportira na velike udaljenosti ili skladišti na dulje razdoblje pod unaprijed određenim uvjetima, kao što su vrijeme, temperatura, vlažnost ili sastav atmosfere. Standardne oznake obično sadrže informaciju koja nam ukazuje kada su proizvodi upakirani. Međutim, problemi s upakiranom hranom su promjene koje bivaju tijekom prijevoza, čuvanja ili isporuke i ne mogu se otkriti pomoću tih oznaka na ambalaži. Tijekom posljednjih nekoliko godina razvijen je velik broj "inteligentnih" oznaka i drugih sredstava radi memoriranja uvjeta kroz koje je prošla upakirana hrana. Nekoliko primjera koji bi mogli biti interesantni za industriju hrane u Hrvatskoj, prikazani su u ovom članku (stručnoj informaciji). Naljepnice koje se naširoko rabe u Velikoj Britaniji pod imenom REACTT, pokazuju da su prekoračene unaprijed određene razine vremena i temperature, promjenom boje oznake iz plave u crvenu. Sustav koji se zasniva na vizualnoj promjeni boje ostvaruje se vremenom i temperaturom izazvanom polimerizacijom supstituiranih diacetilena koji su se nedavno razvili u SAD-u. Brzina polimerizacije je prilagođena brzini kvarenja hrane i upakirani proizvod se pohranjuje u duboko smrzavanje. Sve dok boja polimera nije tamnija od referentne oznake, proizvod je svjež. U slučaju vakuum upakirane hrane posebne vrpce indikatora se upakiraju s proizvodom i pokazuju ulazak kisika u pakovinu ili promjenom boje ili pokazujući neke druge znakove upozorenja. Nedavno razvijeni "inteligentni" promatrači osjetljivi na male količine toksina bakterija od velike su važnosti u kontroli kakvoće hrane. Danas poznati biosenzori nisu veći od glave pribadače, ali se očekuje daljnje smanjivanje. Uporaba biosenzora jako će pridonijeti promatranju enzimskog i neenzimskog kvarenja hrane.

HR Inteligentno pakiranje hrane; materijali za pakiranje; oznacavanje upakirane hrane

nije evidentirano

engleski

"Inteligent" marking of packaged food products

nije evidentirano

EN Intelligent packaging of food; packaging materials; labels on packaged food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47 (11)

1998.

397-400

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

nije evidentirano

Indeksiranost