Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem (CROSBI ID 468319)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Vladimir Marić i dr. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 18-x

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

hrvatski

Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem

Koncentriranjem vo}nih sokova uparavanjem hlapljivi sastojci arome se gube preko 90%. Taj nedostatak je djelomi~no otklonjen primjenom ure|aja za rekuperaciju hlapljivih sastojaka arome sa rektifikacijonom kolonom. U vi{e studija prou~avana je primjena drugih procesnih rije{enja za rekuperaciju arome kao {to su perevaporacija, reverzna osmoza i rekuperacija adsorpcijom. Mnogi autori su utvrdili da se koncentriranjem vo}nih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Na temelju toga provedena su istra`ivanja primjene reverzne osmoze za koncentriranje vodenog kondenzata arome jabuke koji je dobiven separacijom sastojaka arome soka jabuke kod koncentriranja uparavanjem. Rezultati istra`ivanja pokazali su da se reverznom osmozom uspje{no mogu koncentrirati hlapljivi sastojci arome u vodenom kondenzatu. Na osnovu rezultata istra`ivanja predlo`eno je novo rije{enje koncentriranja arome reverznom osmozom u ure|ajima za rekuperaciju arome bez primjene rektifikacijone kolone.

voćni sokovi; koncentriranje; aroma; rekuperacija arome; reverzna osmoza

nije evidentirano

engleski

Aroma fruit concentration by reverse osmosis in fruit juice concentration by evaporation

nije evidentirano

fruit juice; concentration; aroma; aroma recovery; reverse osmosis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

18-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Vladimir Marić i dr.

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano