Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem (CROSBI ID 468319)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
hrvatski
Koncentriranje arome voća reverznom osmozom kod koncentriranja voćnih sokova uparavanjem
Koncentriranjem vo}nih sokova uparavanjem hlapljivi sastojci arome se gube preko 90%. Taj nedostatak je djelomi~no otklonjen primjenom ure|aja za rekuperaciju hlapljivih sastojaka arome sa rektifikacijonom kolonom. U vi{e studija prou~avana je primjena drugih procesnih rije{enja za rekuperaciju arome kao {to su perevaporacija, reverzna osmoza i rekuperacija adsorpcijom. Mnogi autori su utvrdili da se koncentriranjem vo}nih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Na temelju toga provedena su istra`ivanja primjene reverzne osmoze za koncentriranje vodenog kondenzata arome jabuke koji je dobiven separacijom sastojaka arome soka jabuke kod koncentriranja uparavanjem. Rezultati istra`ivanja pokazali su da se reverznom osmozom uspje{no mogu koncentrirati hlapljivi sastojci arome u vodenom kondenzatu. Na osnovu rezultata istra`ivanja predlo`eno je novo rije{enje koncentriranja arome reverznom osmozom u ure|ajima za rekuperaciju arome bez primjene rektifikacijone kolone.
voćni sokovi; koncentriranje; aroma; rekuperacija arome; reverzna osmoza
nije evidentirano
engleski
Aroma fruit concentration by reverse osmosis in fruit juice concentration by evaporation
nije evidentirano
fruit juice; concentration; aroma; aroma recovery; reverse osmosis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
18-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Vladimir Marić i dr.
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska