Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja (CROSBI ID 342152)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Šimunić Valentina Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja / Kovač Spomenka (mentor); Osijek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2005

Podaci o odgovornosti

Šimunić Valentina

Kovač Spomenka

hrvatski

Izolacija i svojstva antocijanina iz različitih sorti višanja

Antocijanini predstavljaju najrašireniju i najvažniju skupinu biljnih pigmenata topljivih u vodi. Osnovna je struktura antocijana 2-fenilbenzopirilijev ion. Antocijani se pojavljuju u obliku glikozida, dok su aglikoni rijetko prisutni u prirodi. Ako se glikonska jedinica antocijanina hidrolizira, aglikon, odnosno nešećerni produkt hidrolize, naziva se antocijanidin. Šest osnovnih antocijanidina dolazi u višim biljkama u obliku glikozida – cijanidin (Cy), peonidin (Pn) pelargonidin (Pg), malvidin (Mv), delfinidin (Dp) i petunidin (Pt) [11], od kojih je najrasprostranjeniji cijanidin [10]. Oni se intenzivno istražuju zbog svojih fizioloških funkcija u zaštiti viših biljaka protiv oksidativnih posljedica. Također su dokazani neki pozitivni učinci antocijana na ljudsko zdravlje. U brojnim su studijama dokazana njihova antikancerogena, antiaterogena, antiviralna i antiupalna svojstva. U ovom je radu istraženo pet sorti višanja (Prunus cerasus L.): Petrovaradinska, Oblačinska, Erdy Jubileum, Lutovka i Cigančica kod koje je ispitano 6 različitih genotipova sorte. Antocijanini su izolirani kolonskom kromatografijom na amberlitu i ekstrakcijom u metanolu. Antocijaninski su spojevi identificirani HPLC i MS metodom. DPPH metodom je određena njihova antioksidativna aktivnost, a također je ispitan i utjecaj antocijanina na aktivnost gvajacilnih peroksidaza.

višnje; izolacija; HPLC-MS metoda; antioksidativna aktivnost; DPPH radikal

nije evidentirano

engleski

Isolation and properties of the anthocyanins from different sour cherry cultivars

nije evidentirano

cherries; isolation; HPLC-MS method; antioxidative activity; DPPH radical

nije evidentirano

Podaci o izdanju

123

14.10.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Osijek

Povezanost rada

Kemija