Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje masenog udjela nesmrzljive vode u mesu primjenom matematičkih modela (CROSBI ID 342274)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lovrinčević, Nika Određivanje masenog udjela nesmrzljive vode u mesu primjenom matematičkih modela / Kovačević, Dragan (mentor); Mastanjević, Krešimir (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Lovrinčević, Nika

Kovačević, Dragan

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Određivanje masenog udjela nesmrzljive vode u mesu primjenom matematičkih modela

U ovom radu je prikazan proračun masenog udjela nesmrzljive vode i masenog udjela leda u različitim uzorcima svježeg mesa (pileća prsa, juneća lopatica i svinjeća lopatica) za temperaturni interval od početne temperature zamrzavanja (Ti) do -40 °C, dok je za uzorka pršuta prikazan proračun od početne temperature zamrzavanja (Ti) do -60 °C. Utvrđeno je da su fazne promjene najveće u blizini početne temperature zamrzavanja vode u mesu, te da i pri vrlo niskim temperaturama u mesu postoji jedan mali dio nesmrznute vode. Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom (DSC) određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) uzoraka (pileća prsa, juneća lopatica, svinjeća lopatica i pršut). Maseni udio nasmrzljive vode izračunat je pomoću Heldmano-vog matematičkog modela. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazali su uzorci: a) pršut (-24, 65 °C), b) svinjeća lopatica (-0, 35 °C), c) pileća prsa (-0, 31°C) i d) juneća lopatica (-0, 22 °C). Najveći maseni udio nesmrzljive vode ima uzorak pršuta (mv na -60 °C je 0, 1466), zatim slijedi uzorak svinjeće lopatice s masenim udjelom nesmrzljive vode 0, 00488, pilećih prsa 0, 00421 te juneće lopatice 0, 00301 na temperaturi od -40 °C.

maseni udio nesmrzljive vode ; početna temperatura zamrzavanja ; DSC ; pileća prsa ; juneća lopatica ; svinjeća lopatica ; pršut

nije evidentirano

engleski

Determination of mass fraction of unfreezable water in meat by mathematical models

nije evidentirano

mass fraction of unreezable water ; initial freezing point ; DSC ; chicken breast ; beef shoulder ; pork shoulder ; prosciotto

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

04.10.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija