Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela (CROSBI ID 510772)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Dragan ; Kordić, Jasna ; Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela
U radu je primjenom Heldman-ovog modela u temperaturnom intervalu od početne temperature smrzavanja (Ti) do -40 ˚ C ispitan utjecaj amidiranog pektina (PEKTIN AMIDA AF 010-A) na udio nesmrzljive vode i leda u modelnim vodenim otopinama i tijestu (sistem: brašno-voda). Eksperimenti su provedeni s 10 uzoraka modelnih otopina i 10 uzoraka tijesta s različitim masenim udjelom amidiranog pektina (w = 0, 5 – 5%). Za pripremu uzoraka tijesta korišteno je brašno s masenim udjelom vode 11, 8%, masenim udjelom pepela od 0, 55%, te moći upijanja vode od 57%. Sniženjem temperature maseni udio nesmrzljive vode u uzorcima modelnih otopina i tijesta s konstantnim masenim udjelima amidiranog pektina eksponecijalno pada dok pri temperaturama nižim od – 40 ˚ C poprima konstantne vrijednosti. Povećanjem masenog udjela amidiranog pektina u uzorcima tijesta i modelnih otopina povećava se i maseni udio nesmrzljive vode pri svim temperaturama zamrzavanja u zadanom temperaturnom intervalu. Povećanje masenog udjela nesmrzljive vode veće je u uzorcima tijesta u odnosu na modeln
tijesto; nesmrzljiva voda; matematički modeli
nije evidentirano
engleski
Determination od unfreezable water in doughts by application of mathematical models
U radu je primjenom Heldman-ovog modela u temperaturnom intervalu od početne temperature smrzavanja (Ti) do -40 ˚ C ispitan utjecaj amidiranog pektina (PEKTIN AMIDA AF 010-A) na udio nesmrzljive vode i leda u modelnim vodenim otopinama i tijestu (sistem: brašno-voda). Eksperimenti su provedeni s 10 uzoraka modelnih otopina i 10 uzoraka tijesta s različitim masenim udjelom amidiranog pektina (w = 0, 5 – 5%). Za pripremu uzoraka tijesta korišteno je brašno s masenim udjelom vode 11, 8%, masenim udjelom pepela od 0, 55%, te moći upijanja vode od 57%. Sniženjem temperature maseni udio nesmrzljive vode u uzorcima modelnih otopina i tijesta s konstantnim masenim udjelima amidiranog pektina eksponecijalno pada dok pri temperaturama nižim od – 40 ˚ C poprima konstantne vrijednosti. Povećanjem masenog udjela amidiranog pektina u uzorcima tijesta i modelnih otopina povećava se i maseni udio nesmrzljive vode pri svim temperaturama zamrzavanja u zadanom temperaturnom intervalu. Povećanje masenog udjela nesmrzljive vode veće je u uzorcima tijesta u odnosu na modeln
dough; unfreezable water; mathematical models
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
64-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Podaci o skupu
3. International Congress FLOUR-BREAD 05 and 5. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05
poster
26.10.2005-29.10.2005
Opatija, Hrvatska