Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela (CROSBI ID 510772)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kovačević, Dragan ; Kordić, Jasna ; Mastanjević, Krešimir Determination od unfreezable water in doughts by application of mathematical models / Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela // Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). 2005. str. 64-x

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Kordić, Jasna ; Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela

U radu je primjenom Heldman-ovog modela u temperaturnom intervalu od početne temperature smrzavanja (Ti) do -40 ˚ C ispitan utjecaj amidiranog pektina (PEKTIN AMIDA AF 010-A) na udio nesmrzljive vode i leda u modelnim vodenim otopinama i tijestu (sistem: brašno-voda). Eksperimenti su provedeni s 10 uzoraka modelnih otopina i 10 uzoraka tijesta s različitim masenim udjelom amidiranog pektina (w = 0, 5 – 5%). Za pripremu uzoraka tijesta korišteno je brašno s masenim udjelom vode 11, 8%, masenim udjelom pepela od 0, 55%, te moći upijanja vode od 57%. Sniženjem temperature maseni udio nesmrzljive vode u uzorcima modelnih otopina i tijesta s konstantnim masenim udjelima amidiranog pektina eksponecijalno pada dok pri temperaturama nižim od – 40 ˚ C poprima konstantne vrijednosti. Povećanjem masenog udjela amidiranog pektina u uzorcima tijesta i modelnih otopina povećava se i maseni udio nesmrzljive vode pri svim temperaturama zamrzavanja u zadanom temperaturnom intervalu. Povećanje masenog udjela nesmrzljive vode veće je u uzorcima tijesta u odnosu na modeln

tijesto; nesmrzljiva voda; matematički modeli

nije evidentirano

engleski

Determination od unfreezable water in doughts by application of mathematical models

U radu je primjenom Heldman-ovog modela u temperaturnom intervalu od početne temperature smrzavanja (Ti) do -40 ˚ C ispitan utjecaj amidiranog pektina (PEKTIN AMIDA AF 010-A) na udio nesmrzljive vode i leda u modelnim vodenim otopinama i tijestu (sistem: brašno-voda). Eksperimenti su provedeni s 10 uzoraka modelnih otopina i 10 uzoraka tijesta s različitim masenim udjelom amidiranog pektina (w = 0, 5 – 5%). Za pripremu uzoraka tijesta korišteno je brašno s masenim udjelom vode 11, 8%, masenim udjelom pepela od 0, 55%, te moći upijanja vode od 57%. Sniženjem temperature maseni udio nesmrzljive vode u uzorcima modelnih otopina i tijesta s konstantnim masenim udjelima amidiranog pektina eksponecijalno pada dok pri temperaturama nižim od – 40 ˚ C poprima konstantne vrijednosti. Povećanjem masenog udjela amidiranog pektina u uzorcima tijesta i modelnih otopina povećava se i maseni udio nesmrzljive vode pri svim temperaturama zamrzavanja u zadanom temperaturnom intervalu. Povećanje masenog udjela nesmrzljive vode veće je u uzorcima tijesta u odnosu na modeln

dough; unfreezable water; mathematical models

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

64-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Podaci o skupu

3. International Congress FLOUR-BREAD 05 and 5. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05

poster

26.10.2005-29.10.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija