Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

RELATION BETWEEN GLUTEN INDEX AND OTHER QUALITY PARAMETERS OF WHEAT (CROSBI ID 468427)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg RELATION BETWEEN GLUTEN INDEX AND OTHER QUALITY PARAMETERS OF WHEAT // Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb, 1998. str. 357-x

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Galonja, Marica ; Drezner, Georg

engleski

RELATION BETWEEN GLUTEN INDEX AND OTHER QUALITY PARAMETERS OF WHEAT

Gluten je sastavni dio bjelannčevina koji uglavnom određuje pekarsku kakvoću pšenice. Gluten indeks predlaže se kao brza metoda za ispitivanje kakvoće i količine glutena istovremeno. U radu su određene vrijednosti gluten indeksa kod 104 OS kultivara i linija pšenice i korelirane sa bjelančevinama, Zeleny sedimentacijskim testom, te reološkim parametrima.Vrijednosti gluten indeksa kretale su se od 40-99. Kod 60 uzoraka gluten indeks je bio između 60 i 90 što je optimalno za pekarsku kakvoću, kod 34 je bio viši od 90 što je optimalno za tjestenine, dok je kod 10 uzoraka bio niži od 60. Gluten indeks je korelirao (P<0.05) pozitivno sa Zeleny sedimentacijskom vrijednosti, ekstenzografskim otporom, maksimalnim otporom i energijom. Negativna korelacija (P<0.05) nađena je između gluten indeksa i bjelančevina, vlažnog glutena, razvoja, kvalitetnog broja i ekstenzografske rastezljivosti. Rezultati ispitivanja su pokazali da gluten indeks pozitivno korelira sa većinom ekstenzografskih parametra OS kultivara i linija pšenice. Pokazlo se da je gluten indeks jednostavna i brza metoda za određivanje kakvoće glutena. Ona može dati više informacija o kakvoći pšeničnog brašna nego samo određivanje glutena. Daljnja ispitvanja bit će usmjerena na utvrđivanje minimalne vrijednosti vlažnog glutena i maksimalne vrijednosti gluten indeksa prihvatljive za određenu namjenu pšeničnog brašna.

gluten index; quality; cultivar; lines; wheat

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

357-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XXXIV. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Zagreb:

Podaci o skupu

XXXIV. znanstveni skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

25.02.1998-28.02.1998

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)