Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom (CROSBI ID 117995)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato ; Lučan, Mirela Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom // Mljekarstvo, 55 (2005), 2; 113-124

Podaci o odgovornosti

Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Pavlović, Hrvoje ; Vlainić, Mato ; Lučan, Mirela

hrvatski

Promjena udjela masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom

Cilj rada bio je ispitati utjecaj fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka ABT-2 kulturom na promjenu udjela pojedinačnih masnih kiselina u kozjem i kravljem mlijeku. Svrha rada bila je utvrditi povećanje udjela pojedinačnih kratko (SCFA - short chain fatty acids) i srednje (MCFA - middle chain fatty acids) lančanih masnih kiselina tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka. Hipoteza u radu bila je da veći udjeli SCFA i MCFA tijekom fermentacije ABT-2 kulturom nastaju u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Rezultati rada pokazali su brže odvijanje fermentacijskih procesa u kozjem mlijeku u usporedbi s kravljim. Statistički značajno veći broj stanica probiotičkih bakterija Bifidobacterium spp. i Lactobacillus acidophilus La-5 zabilježen je tijekom fermentacije kozjeg mlijeka, uz istodobno brže padanje pH vrijednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje. Uslijed fermentativne aktivnosti bifidobakterija iz ABT-2 kulture povećavao se udio SCFA i MCFA u obje vrste mlijeka. Međutim, značajno veći udio mjerenih SCFA i MCFA nastao je fermentacijom kozjeg mlijeka.

ABT-2 kultura ; fermentirano kozje i kravlje mlijeko ; kratko (SCFA) i srednje (MCFA) lančane masne kiseline ; octena kiselina

nije evidentirano

engleski

Alteration of fatty acids content during cow's and goat's milk fermentation with ABT-2 culture

nije evidentirano

ABT-2 culture ; Bifidobacterium spp. ; fermented goat and cow milk ; Lactobacillus acidophilus La-5 ; short (SCFA) and medium (MCFA) chain fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55 (2)

2005.

113-124

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice