Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome (CROSBI ID 342638)

Ocjenski rad | diplomski rad

Blažić, Marijana Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Blažić, Marijana

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome

Primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije analiziran je sastav arome nekoliko traženih uzoraka sireva edamskog tipa, te uspoređen s aromo sireva Specijal – Belje iz tri probne proizvodne serije. Usporedbom rezultata dvije primjenjene metode analize, utvrđene su značajne razlike u broju i udjelima identificiranih sastojaka arome svakog sira. Metodom SPME/GC/MS utvrđen je znacajno veći broj različitih sastojaka arome svakog analiziranog uzorka. Rezultati su pokazali da se sir Specijal – Belje po nekim značajkama može svrstati u sireve edamskog tipa. Od njih se razlikuje po nešto manjem broju sastojaka arome, ali je udio ukupne arome sira Specijal – Belje dvostruko veći od uspoređivanih Edamaca. Provedenom analizom utvrđena je i serija probne proizvodnje sira Specijal – Belje s najvišom kakvoćom arome.

aroma; plinska kromatografija; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edamski sir

nije evidentirano

engleski

Comparation of some Edam types of cheese quality according to their chromatographic profile

nije evidentirano

aroma; gas chromatography; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edam cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

23.09.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija