Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome (CROSBI ID 342638)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Blažić, Marijana
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Usporedba kakvoće sireva Edamskog tipa na osnovi kromatografskog profila arome
Primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije analiziran je sastav arome nekoliko traženih uzoraka sireva edamskog tipa, te uspoređen s aromo sireva Specijal – Belje iz tri probne proizvodne serije. Usporedbom rezultata dvije primjenjene metode analize, utvrđene su značajne razlike u broju i udjelima identificiranih sastojaka arome svakog sira. Metodom SPME/GC/MS utvrđen je znacajno veći broj različitih sastojaka arome svakog analiziranog uzorka. Rezultati su pokazali da se sir Specijal – Belje po nekim značajkama može svrstati u sireve edamskog tipa. Od njih se razlikuje po nešto manjem broju sastojaka arome, ali je udio ukupne arome sira Specijal – Belje dvostruko veći od uspoređivanih Edamaca. Provedenom analizom utvrđena je i serija probne proizvodnje sira Specijal – Belje s najvišom kakvoćom arome.
aroma; plinska kromatografija; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edamski sir
nije evidentirano
engleski
Comparation of some Edam types of cheese quality according to their chromatographic profile
nije evidentirano
aroma; gas chromatography; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; edam cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
23.09.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek