Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje (CROSBI ID 342639)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ačkar, Đurđica Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2004

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Praćenje sastava arome tijekom probne proizvodnje sira Specijal – Belje

U radu je praćen sastav arome tijekom zrenja triju serija probne proizvodnje polutvrdog sira Specijal – Belje primjenom HS/GC/FID i SPME/GC/MS metoda plinske kromatografije. Svaki dan zrenja praćene su promjene pH vrijednosti triju serija proizvodnje. Standardna tvornička proizvodnja uspoređena je s dvije probne serije u kojima su primijenjene nove starter kulture. Uzorci iz zrionice sireva prikupljani su tijekom zrenja od 50 dana, zamrzavani, te serijski analizirani. Kakvoća završne arome sireva utvrđena je preko dinamike razvoja ukupne arome i dinamike razvoja pojedinih sastojaka. Na osnovi svih praćenih parametara i usporedbe s nekim značajnim pokazateljima pravilno vođenog procesa zrenja Edamskog sira izvedeni su zaključci temeljem kojih je određena najbolja primijenjena starter kultura, odnosno istaknuta serija sira s najvećom kakvoćom arome.

aroma; polutvrdi sir; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; pH; zrenje; starter kultura

nije evidentirano

engleski

Observation of aroma composition during the pilot production of Special-Belje semi-hard cheese

nije evidentirano

aroma; semi-hard cheese; HS/GC/FID; SPME/GC/MS; pH; maturation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

89

22.11.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija