Suvremena tehnologija i ekonomika u uzgoju nasada jabuka u Podravini (CROSBI ID 342642)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škurdija, Slavica
Sito, Stjepan
Sito, Stjepan
hrvatski
Suvremena tehnologija i ekonomika u uzgoju nasada jabuka u Podravini
U radu su analizirani plodovi jabuke sorti ; Cripps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn, u svrhu pogodnosti plodova za sušenje. Prema klimatološkim uvjetima, položaju i sastavu tla, okolica Podravine, točnije Đurđevac, pogodna je uz primjenu suvremene tehnike u svrhu ostvarivanja uroda jabuka preko 60 t na jedan hektar. Za uzgoj plodova optimalne kvalitete i veličine neophodna je primjena suvremene mehanizacije, odnosno tehnike u održavanju, zaštiti i berbi jabuka, time se udio ručnog rada svodi na minimum, s ciljem da u cijeni proizvoda bude što veći udio znanja. Analiza je pokazala da su ekonomične obje proizvodnje, s time da je prerada ekonomičnija. Koeficijent ekonomičnosti uzgoja jabuka na 1 hektar je 2.05, a preradom, odnosno sušenjem plodova, koeficijent ekonomičnosti se povećao na 3.93. Rentabilnost proizvodnje je također kod prerade, odnosno sušenja jabuka, veća i iznosi 292%, dok je kod uzgoja i prodaje svježih plodova jabuke 105%.U suvremenom voćnjaku uzgojem i prodajom svježih plodova jabuke ostvaren je prihod od 179.200 kuna, odnosno dobit od 67.845 kuna. Ukoliko se plodovi prerade tj. osuše prihod se poveća na 1, 188.590, a ostvarena dobit po jednom hektaru nasada jabuke se poveća na 606.606 kuna. Anketom se pokazalo da je najpoželjnija sorta za sušenje Cripps Pink, zatim Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious, a najmanje poželjna sorta je Braeburn. Ova spoznaja nam može pomoći prilikom odabira sorata prije podizanja novih nasada jabuka, čiji su plodovi namijenjeni sušenju.
jabuka; suvremena tehnika; ekonomičnost; rentabilnost; dobit; sušenje jabuke; čips od jabuke
nije evidentirano
engleski
Modern technology and economics in the procees of apple cultivation in Podravina
nije evidentirano
apple; modern technique; economy; rentability; profit; apple desiccation; apple chips
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
21.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb