Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj novih startera na dinamiku razvoja arome tijekom zrenja sira Specijal - Belje (CROSBI ID 342645)

Ocjenski rad | diplomski rad

Franjić, Igor Utjecaj novih startera na dinamiku razvoja arome tijekom zrenja sira Specijal - Belje / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Franjić, Igor

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Utjecaj novih startera na dinamiku razvoja arome tijekom zrenja sira Specijal - Belje

U industrijskom mjerilu proizvedene su tri serije polutvrdih sireva Specijal – Belje iz ukupno 30 000 litara mlijeka. U izradi sireva primijenjene su tri različite mješovite starter kulture. Tijekom zrenja, svaki dan su praćene promjene pH vrijednosti, te uspoređene s dinamikom promjene pH tijekom zrenja sireva edamskog tipa. Primjenom SPME/GC/MS tehnike plinske kromatografije praćen je sastav arome i udio pojedinih sastojaka u ukupnoj aromi sireva. Na bazi tih podataka uspoređene su brzine i specifične brzine formiranja ukupne arome i brzine nastajanja pojedinačnih identificiranih sastojaka. Usporedbom svih parametara, utvrđena je najbolja starter kultura i istaknuta serija sira s najvećom kakvoćom arome, te najpravilnijim tijekom procesa zrenja.

polutvrdi sir; aroma; dinamika razvoja; SPME/GC/MS; mješovita starter kultura;

nije evidentirano

engleski

Influence of some new starters on production of aroma compounds during the maturation of Special - Belje type of cheese

nije evidentirano

semi-hard cheese; aroma; dynamics of aroma compounds production; SPME/GC/MS; mixed starters; pH of cheese; maturation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

84

09.06.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija