Nastajanje nekih antimikrobnih spojeva tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 342660)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gavrić, Anto
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Nastajanje nekih antimikrobnih spojeva tijekom fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka
Ovaj znanstveni rad prati promjene pri fermentaciji uzoraka kozjeg i kravljeg mlijeka nacijepljene s različitim mikroorganizmima i u različitim uvjetima (temperatura i vrijeme fermentacije). Poseban naglasak je stavljen na probiotičke bakterije mliječno- kiselog vrenja i na njihovu proizvodnju mliječne i octene kiseline. Promjene njihovih udjela u uzorcima određivana je metodom plinske kromatografije. Mjerenja su pokazala da je veća količina praćenih proizvoda metabolizma probiotičkih bakterija mliječno kiselog vrenja nastala u uzorcima kozjeg mlijeka.
probiotici; fermentacija; mliječna kiselina; octena kiselina
nije evidentirano
engleski
Production of some antimicroibial compounds during the fermentation of goat and cow milk
nije evidentirano
probiotics; fermentation; lactic acid; acetic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
23.12.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek