Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom (CROSBI ID 342772)

Ocjenski rad | diplomski rad

Molnar, Maja Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom / Tomas, Srećko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Molnar, Maja

Tomas, Srećko

hrvatski

Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom

U ovom radu je ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije ukupnih polifenola na temperaturama 25°C, 40°C, 50°C, 60°C, 70°C, 80°C i pri omjeru sjemenke-50%-tni etanol (R) 40 mL/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom praćena je na temperaturama 25°C, 50°C i 80°C, na tri klase veličina čestica (> 0, 63) mm, (0, 4 – 0, 63) mm i (0, 16 – 0, 4) mm. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteauova metoda. Za obradu podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Peleg-ov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da se povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola.

sjemenke grožđa; 50%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and particle size on the extraction of total polyphenols from grape seeds with 50% aqueous ethanol

nije evidentirano

grape seeds; 50% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

20.05.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija