Računovodstvene pretpostavke primjene metoda snižavanja troškova u hotelijerstvu (CROSBI ID 343025)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Novel, Igor
Peršić, Milena
-
hrvatski
Računovodstvene pretpostavke primjene metoda snižavanja troškova u hotelijerstvu
U okviru ovog magistarskog rada, pristupilo se istraživanju načina pripreme relevantnih informacija, računovodstvenog informacijskog sustava, sukladno zahtjevima hotelskog menadžmenta, od značaja za poslovno odlučivanje, u suvremenim tržišnim uvjetima, gdje se naglasak stavlja na kvalitetu ponude i zadovoljstvo kupca. Cilj istraživanja bio je kako kreirati model uvođenja metode ciljnih troškova (TC _ Target Costing metode), kao najznačajnije metode snižavanja troškova u specifičnim uvjetima poslovanja hotelijerskih poslovnih sustava. Pri tom je naglasak stavljen na odabir metodološke osnovice, koja treba udovoljiti potrebi hotelskog menadžera i identificira troškove koji se nedvojbeno mogu povezati s pojedinim učinkom. Istražene su i uvažavane specifičnosti hotelijerstva, korištena teorijska polazišta, ali i praktična iskustva uspješne primjene TC metode u industriji, što je u okviru modela rezultiralo prilagodbom općih polazišta, specifičnim uvjetima poslovanja hotelskih poslovnih sustava. U prezentiranju rezultata istraživanja, poseban se naglasak stavio na potrebu da se menadžerski računovođa angažira kroz timski rad u primjeni TC metode u praksi, hotelskih poslovnih sustava u Sloveniji. Uz tipične zadatke kao što je skupljanje, obrađivanje i prenošenje informacija, menadžersko računovodstvo ima zadatak da uvodi, u praksu poduzeća, takav informacijski sustav, koji podupire TC metodu. Menadžerski računovo ima zadatak da svojim znanjem utječe na sniženje, tj. prilagođavanje troškova ciljnim troškovima, u svim fazama životnog vijeka produkta. Menadžersko računovodstvo je, kod TC metode, uključeno u proces, već u početnim fazama oblikovanja proizvoda, sve do zadnje faze, tj. do ukidanja određenog proizvoda iz procesa proizvodnje ili asortimana ponude. Implementacijom TC metode moguće je realnije ocjenjivati važnost određene investicije i njenu poziciju, u odnosu na unapređenje ponude, stvaranje nove vrijednosti i realni doprinos rezultatu. Na takav bi se način investitori usmjeravali u izboru investicijskog projekta na atraktivna područja, ali bi im se istovremeno pružala informacija o aktivnostima, koje nisu važne s polazišta interesa kupaca (hotelski gosti), pa bi se u tom segmentu mogla smanjiti vrijednost investicije, što znači i ukupni troškovi ulaganja a turistički proizvod će odgovarati suvremenim trendovima i visokoj razini kvalitete. Poznato je da viša kvaliteta znači i višu razinu gostiju s ciljnog tržišta, a to znači i mogućnost da se turistički proizvod ponudi i realizira po višim prodajnim cijenama. Ocjenjujemo, da će s implementacijom TC metode, u praksu hotelskih poslovnih sustava u Sloveniji, biti osigurana informacijska osnovica za ocjenu trendova, koje treba slijediti kod planiranja budućih investicijskih projekata, što će značajno doprinijeti povećanju kvalitete i asortimana ponude, ali i utjecati na smanjenje ukupnih troškova poslovanja.
ciljni troškovi; hotelijerstvo Slovenje; zdravstveni turizam; upravljanje troškovima
nije evidentirano
engleski
Accounting presumption of cost management in the hospitality industry
nije evidentirano
target costing; Slovenian hospitality industry; health tourism; costs management
nije evidentirano
Podaci o izdanju
179
28.06.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet za turistički i hotelski menadžment
Rijeka