Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Economic analysis of lettuce production in different production systems (CROSBI ID 513307)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Oplanić, Milan ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana Economic analysis of lettuce production in different production systems // XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije / Selak, Vjekoslav (ur.). Sarajevo: Arakis d.o.o. Sarajevo, 2005. str. 78-79-x

Podaci o odgovornosti

Oplanić, Milan ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana

engleski

Economic analysis of lettuce production in different production systems

Cilj ovog istraživanja je utvrditi ekonomsku uspješnost ekološkog, održivog i konvencionalnog sustava proizvodnje na primjeru salate u mediteranskom i goranskom području RH. Konvencionalnu proizvodnju karakterizira visok stupanj kemizacije, usko specijalizirani posjedi, visoki prinosi i niski troškovi po jedinici proizvoda. Međutim, ovakva proizvodnja povlači za sobom niz rizičnih zahvata koji mogu imati negativne posljedica za okoliš i zdravlje ljudi. Istraživanja nekih autora ukazuju na mogućnost uzgoja povrća alternativnim sustavima, manje rizičnih za okoliš uz zadovoljavajuću ekonomsku uspješnost. Poljski su pokusi postavljeni na obiteljskim gospodarstvima u Istarskoj županiji gdje su podaci prikupljeni tijekom 2002. i 2003. godine te u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2003. i 2004. godine. Salata je uzgajana u tri sustava proizvodnje (ekološki, održivi i konvencionalni), čije su glavne razlike (gnojidba, upotreba pesticida i malčiranje) definirane prije postavljanja pokusa. Prilikom izvođenja pokusa bilježeni su svi utrošci rada ljudi i strojeva te materijala, zasebno za svaki sustav proizvodnje i vrstu povrća. Ekonomskom je analizom ustanovljeno da u proizvodnji salate na lokaciji Pula ne postoje značajnije razlike u visini proizvodnih troškova kako promatrano po sustavima proizvodnje, tako i po godinama. Cijena koštanja salate u pojedinom sustavu proizvodnje u prvom je redu posljedica prinosa, pa je tako najniža cijena koštanja evidentirana kod salate proizvedene održivim sustavom. Cijena koštanja salate u ekološkom sustavu proizvodnje je u odnosu na ostala dva sustava viša za 50-80% u 2002. godini, odnosno od 15-25% u 2003. godini. Ekonomskom analizom proizvodnje salate na lokaciji Švica (Otočac) u obje su godine ustanovljeni najviši troškovi u konvencionalnom sustavu, a najniži u ekološkom. Cijena koštanja salate najniža je kod salate proizvedene održivim sustavom i u prosjeku je iznosila 4, 49 kn/kg u 2003. godini, odnosno 4, 27 kn/kg u 2004. godini. Cijena koštanja ekološki proizvedene salate viša je za oko 51% u 2003. godini, odnosno za oko 80% u 2004. godini.

Lettuce (Lactuca sativa L.); economic analysis; conventional; sustainable; ecological production

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

78-79-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XVIII naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije

Selak, Vjekoslav

Sarajevo: Arakis d.o.o. Sarajevo

Podaci o skupu

XVIII Naučno-stručni skup poljoprivrede i prehrambene industrije

poster

14.09.2005-16.09.2005

Neum, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija