Odnosi hraniva u listu i plodu jabuke uzgajane na kiselom tlu i njihov utjecaj na pojavu gorkih pjega (CROSBI ID 118946)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Biškup, Sanja ; Ćosić, Tomislav ; Pecina, Marija ; Miljković, Ivo
hrvatski
Odnosi hraniva u listu i plodu jabuke uzgajane na kiselom tlu i njihov utjecaj na pojavu gorkih pjega
Pokus je vođen 1998/1999 u voćnjaku smještenom na obronačnom pseudogleju u Ilovi (Kutina), smjera istok – zapad. Ispitivanja su provedena na dvije sorte ; Idared i Gloster, sađene na podlozi M9, a oblikovane u vretenasti grm. Tlo je jako kiselo pH 3.68 (u KCI-u) od 0-30 cm. Tijekom vegetacije obavljena su četiri prskanja kalcijevim nitratom i to 45., 75., 105. i 135. dan nakon pune cvatnje. Određene su koncentracije N, P, Ca, K, Mg u listu i plodu. Isto tako izmjeren je postotak plodova s gorkim pjegama. Na temelju toga određene su korelacije u statističkom programu SAS. Koncentracija hraniva u plodu najbolji je pokazatelj pojave gorkih pjega. Koncentracija kalcija u plodu s postotkom plodova s gorkim pjegama daje srednju negativnu korelaciju (r= -0.45 uz p=0.01), vrlo jaku negativnu s omjerom K/Ca (r= -0.89 uz p=0.01) i N/Ca (r= -0.87 uz p=0.01). Indeks gorkih pjega k+Mg/Ca u plodu s koncentracijom kalcija u plodu tvori potpunu negativnu korelaciju (r= -0.90 uz p=0.01), a s postotkom plodova s gorkim pjegama jaku pozitivnu korelaciju (r= 0.51 uz p=0.01). Koncentracija kalcija u listu koncentracijom kalija u plodu daje srednju negativnu korelaciju (r= -0.42 uz p=0.01).
hranivo; jabuka; gorke pjege
nije evidentirano
engleski
Relations of nutrient in apple leaves and fruits grown on acid soil and their influence on bitter pit occurence
nije evidentirano
nutrient; apple; bitter pit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
9 (1-4)
2003.
25-35-x
objavljeno
1330-6626