Najčešći ozimi korovi strnih žitarica (CROSBI ID 119068)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Barić, Klara
hrvatski
Najčešći ozimi korovi strnih žitarica
Po procjenama stručnjaka oko 250 korovnih vrsta nanosi ekonomski značajne štete poljoprivrednoj proizvodnji svijeta. Ovisno o tome za koga je podjela namjenjena, sve korovne vrste možemo razvrstati na više različitih načina. Podjela korova na proljetne, ljetne i ozime naravno obuhvaća čitav niz prijelaznih skupina kao što su proljetno-ljetni, ljetno-jesenski ili ozimo proljetni korovi. Ako se preciznije želi opisati vrijeme nicanja još im se dodaje i prefiks « ; ; ; rano» ; ; ; ili « ; ; ; kasno» ; ; ; (rano proljetni odnosno kasno proljetni korovi i sl.). Ovom prilikom zadržat ćemo se na ozimim odnosno ozimo-proljetnim korovima. Jedna od brojnih definicija koje nastoje definirati pojam korov kaže: « ; ; ; korov je pratitelj kulture» ; ; ; . Ova definicija objašnjava pojam « ; ; ; korovi kultura gustog sklopa» ; ; ; . Svi edafsko-klimatski činitelji koji pogoduju uzgoju kulture pogoduju i razvoju korova. Naime, rijetko kada će svima dobro poznata korovna vrsta Ambrosia artemisiifolia (limundžik, partizanka) nicati u pšenici (osim ako je pšenica vrlo rijetkog sklopa).
ozime žitarice; najčešći korovi
nije evidentirano
engleski
The most comon weeds in winter wheat
nije evidentirano
winter cereals; the comon weeds
nije evidentirano