Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 468823)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka
hrvatski
Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cesce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine bioloski najvrijednijih proteina sirutke koji takodjer poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnoloske prednosti, te znacajne ustede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.
ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi
nije evidentirano
engleski
The application of ultrafiltration in the production of fermented milk product
nije evidentirano
ultrafiltration; microfiltration; fermented milk products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
45-56-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
Podaci o skupu
Stručno-znanstveni simpozij Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici
pozvano predavanje
06.12.1996-06.12.1996
Zagreb, Hrvatska