Minimalno procesirano povrće (CROSBI ID 514592)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Piližota, Vlasta
hrvatski
Minimalno procesirano povrće
Dva su razloga za minimalnim procesiranjem povrća. Prvi je da proizvod bude svjež, ali prikladan za pripravu obroka, bez bitno izmijenjene prehrambene vrijednosti. Drugi je da proizvod ima vijek trajanja dovoljno dug da se omogući distribucija unutar regije potrošnje. Vijek trajanja minimalno procesiranog (svježeg) povrća trebao bi biti barem 4-7 dana, poželjno i duže, do 21 dan, zavisno o tržištu (zahtjevima i potrošnji). U razvijenim državama svijeta potrošači sve više traže od prerađivača povrća tzv. ready-to-use i ready-to-eat proizvode, jednostavne za pripremu (za obrok), svježe, sa kakvoćom minimalno promijenjenom u odnosu na sirovinu. Osim individualnih potrošača velike potrebe za minimalno procesiranim povrćem ima sektor za snabdijevanje djelomično (obrađenom) pripremljenom hranom (avio-prijevoznici, restorani hotela, bolnica, škola, društvene prehrane i dr.), a radi smanjenja troškova obrade, radne snage, i najviše sigurnosti hrane (food safety). Glavni, ako ne i najvažniji zahtjevi, koji se trebaju ispuniti, kako bi se dobilo kvalitetno minimalno procesirano povrće, su da sirovina (svježe povrće) bude dobre kvalitete, da u proizvodnom pogonu vladaju visoki higijenski uvjeti, da proizvodnja bude kvalitetna (Good Manufacturing Practices), da se prije i nakon guljenja povrća sirovina dobro opere, da voda za pranje bude visoke kakvoće (pH, organoleptički, mikrobiološki ispravna), da se u vodi za pranje upotrebljavaju blaga sredstva za dezinfekciju i sprječavanje posmeđivanja (promjene boje), da se upotrebljava nježno centrifugiranje u svrhu uklanjanja suviška tekućine nakon pranja, nježno guljenje, rezanje, narezivanje, da se upotrebljavaju samo kvalitetni materijali (folije) i metode za pakiranje, i na kraju da temperatura i vlažnost tijekom distribucije i prodaje (u trgovinama) bude odgovarajuća za takvu vrstu proizvoda. Sve u svemu, značajke minimalnog procesiranja povrća, moraju imati sveobuhvatni pristup, u kojem se moraju, na odgovarajući način, osobine sirovine, rukovanje sirovinom, prerada, pakiranje, i distribucija proizvoda, uzeti u obzir, kako bi se postiglo odgovarajuće vrijeme trajanja proizvoda.
minimalno procesiranje; povrće
nije evidentirano
engleski
Minimally processed vegetables
nije evidentirano
minimally processing; vegetable
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-29.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Maceljski, Milan ; Matotan, Zdravko
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Podaci o skupu
Okrugli stol: Proizvodnja i prerada povrća
predavanje
08.07.2005-08.07.2005
Koprivnica, Hrvatska