Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Minimalno procesirano povrće (CROSBI ID 514592)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Piližota, Vlasta Minimalno procesirano povrće // Proizvodnja i prerada povrća-Izlaganja s okruglog stola / Maceljski, Milan ; Matotan, Zdravko (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2005. str. 25-29

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta

hrvatski

Minimalno procesirano povrće

Dva su razloga za minimalnim procesiranjem povrća. Prvi je da proizvod bude svjež, ali prikladan za pripravu obroka, bez bitno izmijenjene prehrambene vrijednosti. Drugi je da proizvod ima vijek trajanja dovoljno dug da se omogući distribucija unutar regije potrošnje. Vijek trajanja minimalno procesiranog (svježeg) povrća trebao bi biti barem 4-7 dana, poželjno i duže, do 21 dan, zavisno o tržištu (zahtjevima i potrošnji). U razvijenim državama svijeta potrošači sve više traže od prerađivača povrća tzv. ready-to-use i ready-to-eat proizvode, jednostavne za pripremu (za obrok), svježe, sa kakvoćom minimalno promijenjenom u odnosu na sirovinu. Osim individualnih potrošača velike potrebe za minimalno procesiranim povrćem ima sektor za snabdijevanje djelomično (obrađenom) pripremljenom hranom (avio-prijevoznici, restorani hotela, bolnica, škola, društvene prehrane i dr.), a radi smanjenja troškova obrade, radne snage, i najviše sigurnosti hrane (food safety). Glavni, ako ne i najvažniji zahtjevi, koji se trebaju ispuniti, kako bi se dobilo kvalitetno minimalno procesirano povrće, su da sirovina (svježe povrće) bude dobre kvalitete, da u proizvodnom pogonu vladaju visoki higijenski uvjeti, da proizvodnja bude kvalitetna (Good Manufacturing Practices), da se prije i nakon guljenja povrća sirovina dobro opere, da voda za pranje bude visoke kakvoće (pH, organoleptički, mikrobiološki ispravna), da se u vodi za pranje upotrebljavaju blaga sredstva za dezinfekciju i sprječavanje posmeđivanja (promjene boje), da se upotrebljava nježno centrifugiranje u svrhu uklanjanja suviška tekućine nakon pranja, nježno guljenje, rezanje, narezivanje, da se upotrebljavaju samo kvalitetni materijali (folije) i metode za pakiranje, i na kraju da temperatura i vlažnost tijekom distribucije i prodaje (u trgovinama) bude odgovarajuća za takvu vrstu proizvoda. Sve u svemu, značajke minimalnog procesiranja povrća, moraju imati sveobuhvatni pristup, u kojem se moraju, na odgovarajući način, osobine sirovine, rukovanje sirovinom, prerada, pakiranje, i distribucija proizvoda, uzeti u obzir, kako bi se postiglo odgovarajuće vrijeme trajanja proizvoda.

minimalno procesiranje; povrće

nije evidentirano

engleski

Minimally processed vegetables

nije evidentirano

minimally processing; vegetable

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-29.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Maceljski, Milan ; Matotan, Zdravko

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Okrugli stol: Proizvodnja i prerada povrća

predavanje

08.07.2005-08.07.2005

Koprivnica, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija