Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Comparasion of chemical and rheological properties of grits of wheat varieties Triticum Durum with grits of wheat varieties Triticum Aestivum (CROSBI ID 468894)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Perić, Ljiljana ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jurković, Zorica Comparasion of chemical and rheological properties of grits of wheat varieties Triticum Durum with grits of wheat varieties Triticum Aestivum // XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka / Mustapić, Zvonko (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 359-360

Podaci o odgovornosti

Perić, Ljiljana ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jurković, Zorica

engleski

Comparasion of chemical and rheological properties of grits of wheat varieties Triticum Durum with grits of wheat varieties Triticum Aestivum

Pšenice vrste T. durum se razlikuju od pšenica T. aestivum po kemijskom sastavu, a time i po reološkim svojstvima. U četiri uzorka krupica pšenica vrste Tr. durum i dva uzorka krupica pšenica vrste T. aestivum određen je kemijski sastav (maseni udio vode, mineralnih tvari, b-karotena, proteina, vlažnoga glutena, škroba, oštećenog škroba, masti) te sedimentacijska vrijednost i aktivnost a-amilaze. Reološka svojstva tijesta, dobivenih iz ovih uzoraka, ispitana su Brabenderovim farinigrafom i ekstenzografom. Za određivanje reoloških svojstava tijesta farinografom korištene su dvije metode: standardna metoda te metoda po Irvin-u. Metodom po Irvine-u vršena su ispitivanja pri dvije temperature (30 i 50 °C) s različitim masenim udjelima vode u tijestu. Rezultati ispitivanja su pokazali da su dvije krupice durum pšenica pokazale očekivanu kakvoću, krupice običnih pšenica također, dok su dvije krupice durum pšenica po stupnju kakvoće bile ispod krupica običnih pšenica, na osnovi čega se može zaključiti da nije dovoljno imati krupicu durum pšenice (za neku namjensku proizvodnju npr. tjesteninu), nego i sama pšenica mora biti visoke kakvoće.

aestivum flour; chemycal properties; durum flour; rheological properties

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

359-360.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXXIV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka

Mustapić, Zvonko

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXIV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

poster

25.02.1998-28.02.1998

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija