Pogodnosti tla Istre za vinogradarsku proizvodnju (CROSBI ID 120532)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Gluhić, David
hrvatski
Pogodnosti tla Istre za vinogradarsku proizvodnju
Područje Istre je regija sa povijesnom tradicijom uzgoja vinove loze. Prvi nalazi o uzgoju vinove loze potiču još iz vremena Rimskog carstva. Svoj vrhunac u uzgoju vinove loze, Istra dostiže u periodu perd II. Svijstskim ratom kada na području Istre ima oko 66.000 ha vinograda. Nakon II. Svijetskog rata, površina se značajno smanjuje te danas u Istri imamo oko 6.000 ha vinograda. Promjenom države politike prema razvoju vinogradarstva, na području Istre počinje obnova vinogradarske proizvodnje i sadnja novih površina. Prilikom podizanja novih vinograda proizvođači se susreću sa nizom problema. Jedan od vodećih problema je izbor lokacije i karkateristike tla za uzgoj vinove loze. Na prodručju Istarskog poluotoka, 4 su dominantna tipa tla na kojima se uzgaja vinova loza. To su tla koja su porijeklom nastala iz crvenica, smeđeg tla na vapnencu, rendzine i smonice na laporu. Svaki od tih tala ima svoje izvorne specifičnosti, koje nasljeđuju i tla koja iz njih nastaju. Ostali tipovi tla, vrlo se rijetko koriste za uzgoj vinove loze. U ovom radu su obrađena osnovna kemijska svojstva navedenih tipova tala s posebnim osvrtom na riješenje nepovoljnih karakteristika. Sve kemijske analize tla, izvršene su u Peedološkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Obrađeni su slijedeći parametri: pH vrijednost tla (u vodi i KCl-u), količina biljci pristupačnog fosfora i kalija, ukupna količina dušika, količina humusa u tlu, te prema potrebi i količina karbonata i hidrolitski aciditet tla.
vinova loza; tlo; Istra; crvenica
nije evidentirano
engleski
Adabtability of different soil type from Istria region, Croatia, for viticulture production
nije evidentirano
vine; soil; Istria; red soil
nije evidentirano