MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE (CROSBI ID 468923)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Koceva, Daliborka ; Perić, Ljiljana
hrvatski
MEĐUOVISNOST BROJA PADANJA, MALTOZNOG BROJA I AMILOGRAFSKIH OKAZATELJA KOD NEKIH HRVATSKIH SORTI PŠENICE
Enzimatska razgradnja škroba u procesu pečenja kruha zavisi od stanja škrobnih zrnaca i amilolitičke aktivnosti brašna, odnosno od sposobnosti želatinizacije škroba. Promjene nastale tijekom procesa želatinizacije škroba uzrokuju i promjene viskoziteta suspenzije brašna. Određivanje viskoziteta vrši se najčešće pomoću amilografa i u novije vrijeme određivanjem broja padanja. Maltoznim brojem određuje se udio šećera u brašnu. U radu su ispitani uzorci nekih hrvatskih kultivara pšenice proizvedenih 1996/97. godine na području istočne Hrvatske. Maltozni broj određen je metodom po Rumsay-Ritter-u, broj padanja metodom po Hakberg-u i viskozitet suspenzije brašna Brabenderovim amilografom. Rezultati mjerenja uspoređeni su međusobno, a utvrđene su i korelacij eizmeđu pojedinih pokazatelja kakvoće.
broj padanja; maltozni broj; amilografski pokazatelji kakvoće brašna
nije evidentirano
engleski
INTERDEPENDENCE OF FALLING NUMBER, MALTOSE NUMBER AND AMYLOGRAPHIC INDICATORS OF CERTAIN WHEAT CULTIVARS
nije evidentirano
falling number; maltose number; amilographic indicators of flour quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
47-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Marić, Vladimir
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska