Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila (CROSBI ID 468958)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Novaković, Predrag ; Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran
hrvatski
Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila
Cilj rada bio je ispitati mogućnost dodavanja koncentrata voćnih sokova acidofilnom kozjem i kravljem mlijeku. Ispitivani su utjecaji dodatka koncentrata voćnih sokova jabuke i limuna na reološke i fizikalno-kemijske osobine dobivenih proizvoda, kao i njihov utjecaj na brzinu i tijek fermentacije. Uzorci kozjeg i kravljeg acidofila priređeni su bez dodataka, te s dodatkom 1, 2 i 3 % koncentrata soka jabuke i s dodatkom 1, 2 i 3 % koncentrata soka limuna. Na svim uzorcima izvršena su sljedeća eksperimentalna ispitivanja: mjerenje reoloških osobina gruševa pomoću rotacionog viskozimetra, kao i određivanje potencijalne i aktualne kiselosti. Ispitivanja su vršena nakon 2, 3, 4 i 5 sati fermentacije. Rezultati mjerenja pokazali su da se dodatkom koncentrata voćnih sokova inhibirala aktivnost Lactobacillus acidophilus i u kozjem i u kravljem mlijeku. Inhibicije su bile znatnije izražene kod dodatka koncentrata limuna. Brzina fermentacije bila je najveća kod uzoraka priređenih bez dodatka koncentrata. Najmanja brzina koagulacije kazeinskih micela bila je zabilježena kod uzoraka priređenih s dodatkom koncentrata limuna. Dobiveni rezultati pokazali su da su brzine fermentacije i koagulacije obrnuto proporcionalne količini dodanog koncentrata. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije dobiveni su gruševi visoke kvalitete i kod kozjeg i kod kravljeg acidofila.
kozji i kravlji acidofil; reološka svojstva; koncentrati voćnih sokova
nije evidentirano
engleski
The influence of fruit juice concentrate addition on rheological properties of goat and cow acidophilus milk
nije evidentirano
goat and cow acidophilus milk; rheological properties; fruit juice concentrates
nije evidentirano
Podaci o prilogu
77-78.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Marić, Vladimir
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska