Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utvrđivanje udjela dodane vode svježem kravljem mlijeku proizvedenom na malim obiteljskim gospodarstvima (CROSBI ID 468987)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hardi, Jovica ; Novaković, Predrag ; Slačanac, Vedran Utvrđivanje udjela dodane vode svježem kravljem mlijeku proizvedenom na malim obiteljskim gospodarstvima // Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998. / Marić, Vladimir (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 238-238

Podaci o odgovornosti

Hardi, Jovica ; Novaković, Predrag ; Slačanac, Vedran

hrvatski

Utvrđivanje udjela dodane vode svježem kravljem mlijeku proizvedenom na malim obiteljskim gospodarstvima

Uzorci mlijeka prikupljeni su na 20 malih obiteljskih gospodarstava općine Petrijevci (kod Osijeka).Cilj rada bio je utvrditi jednostavne metode za brzo i pouzdano utvrđivanje udjela dodane vode u svježe kravlje mlijeko. Krivotvorenje mlijeka simulirano je pripremom modelnih otopina od svježeg mlijeka jutarnje mužnje i bunarske vode s gospodarstava. Modelne otopine pripravljene su od mlijeka i vode svakog pojedinog proizvođača i iz zbirnog mlijeka, sa zbirnim uzorkom bunarske vode. Istraživanje je ponavljano tri puta tijekom mjeseca studenoga. Analizirani su: specifična masa (gustoća), kiselost, pH, udio mliječne masti, udio suhe tvari, udio suhe tvari bez masti, viskoznost i električna provodnost. Ovisnost promjene parametara o udjelu dodane bunarske vode predočena je dijagramima i tablicama. Statistička obrada provedena je regresijskom analizom, na razini statističke značajnosti 5 %, programima Excel 7.0 i Statistica 5.0 .

svježe kravlje mlijeko; krivotvorenje mlijeka vodom; mala obiteljska gospodarstva

nije evidentirano

engleski

Determination of water content added to cow milk produced on farms of individual producers

nije evidentirano

fresh cow milk; milk falsification with water; small family farms

nije evidentirano

Podaci o prilogu

238-238.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 3. hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem, 1998.

Marić, Vladimir

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija