Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića (CROSBI ID 515420)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Sušić, Velimir ; Kostelić, Antun ; Prpić, Zvonimir Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića // Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006. / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 669-670-x

Podaci o odgovornosti

Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Sušić, Velimir ; Kostelić, Antun ; Prpić, Zvonimir

hrvatski

Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela komina maslina u obroku janjadi nakon odbića na prirast, klaoničke pokazatelje i kemijski sastav različitih skupina mišića. U tu svrhu je 45 janjadi pasmine pramenka nakon odbića podijeljeno u tri skupine i smješteno u zasebne boksove. Kontrolna skupina hranjena je koncentratom bez komina maslina, dok su pokusne skupine (PI i PII) hranjene koncentratom s udjelom komina maslina od 15%, odnosno 30%. Sva pokusna janjad je, uz koncentrat, konzumirala sijeno i vodu po volji. Utvrđen je signifikantan utjecaj (P<0, 05) komina maslina na dnevni prirast janjadi od odbića do klanja, završnu živu masu i masu praznog trupa. Najmanji prosječni dnevni prirast (160 g), završna živa masa (24, 53 kg) i masa praznog trupa (10, 63 kg) utvrđeni su u janjadi hranjene smjesom sa 30% komine maslina. Međutim, nije utvrđen signifikantan utjecaj udjela komina maslina u obroku na randman, udio pluća sa srcem te kože s donjim dijelovima nogu. Janjad hranjena koncentratom s dodatkom komina imala je signifikantno veći (P<0, 05) udio želuca i crijeva u odnosu na kontrolnu skupinu. Sadržaj masti, proteina i suhe tvari u svim analiziranim skupinama mišića bio je najmanji u trupovima janjadi hranjene kominom maslina.

janjad; komina maslina; prirast; svojstva trupa

nije evidentirano

engleski

Olive cake in fattening of weaned lambs

nije evidentirano

lambs; olive cake; daily gain; carcass characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

669-670-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006.

Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma

predavanje

01.01.2006-01.01.2006

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)