Određivanje biljnih tanina primjenom SPE i UV-VIS tehnike (CROSBI ID 516182)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Katalinić, Višnja
hrvatski
Određivanje biljnih tanina primjenom SPE i UV-VIS tehnike
Biljni tanini (prirodni polifenoli) su sekundarni produkti metabolizma viših biljaka. Osnovna strukturna jedinica ove grupe spojeva je polifenolni nukleus flavan 3-ol ("katehin"). Kod većine biljnog tkiva najvećim dijelom su zastupljeni polimerni oblici, ali su gotovo uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, prisutne i određene količine topljivih oblika- monomera, dimera, trimera, itd. Prirodni polifenoli su vrlo efikasni agensi i grade komplekse. U procesu nastajanja kompleksa mogu biti uključeni različiti kosupstrati: proteini, polisaharidi, alkaloidi, antocijani, itd. Reakcije nastajanja kompleksa su zanimljive i zbog velikih mogućnosti primjene u procesu prerade kože, u proizvodnji namirnica i pića, u biljnoj medicini. Fiziološko djelovanje flavan-3-ola rezultat je njihovog afiniteta prema proteinima i nihovog antioksidacijskog djelovanja. Općenito se može reći, da porastom polimernog lanca vitaminska svojstva nestaju, dok afinitet prema proteinima raste. Cilj ovog rada bio je pronaći jednostavnu metodu koja bi omogućila proučavanje udjela nisko-molekularnih flavana i visoko-polimeriziranih flavana u biljnim ekstraktima. Nakon uklanjanja organskog otapala biljni ekstrakt je propušten kroz Sep Pak kolone (C18). Nisko-molekularni flavani eluirani su s etil acetatom. Aproksimativno određivanje udjela katehinskih polifenola u sirovom polifenolnom ekstraktu i u etil acetatnoj frakciji urađeno je primjenom reakcije između floroglucinolne jezgre u ovim molekulama s vanilinom. Korelacija između masenog udjela katehina u sirovom polifenolnom ekstraktu i u neutralnoj frakciji uzeta je kao mjera za određivanje zastupljenosti visoko-polimerne frakcije u biljnom ekstraktu. Primjena ekstrakcije na krutoj fazi u kombinaciji sa spktrofotometrijskom metodom omogućava uvid u kompleksnost biološkog materijala i praćenje složenih bioloških procesa kao što je dozrijevanje. Metoda se može primjeniti kao efikasno sredstvo za određivanje korelacije između nisko-molekularnih flavana i tanina (viso-polimerizirani flavani) prirodnog porijekla u hrani, pićima i sirovom biljnom materijalu.
Tannini; biljke; SPE; UV-VIS
nije evidentirano
engleski
Determination of vegetable tannins using SPE and UV-VIS technique
nije evidentirano
Tannins; plants; SPE;
nije evidentirano
Podaci o prilogu
225-225-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sažeci XV. hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera, Opatija, 24-26. ožujka 1997., Sažeci/Abstracts, Vol 2. ISBN 953-96041-2-5
Zagreb: Hrvatsko kemijsko društvo
Podaci o skupu
XV. Hrvatski skup Kemičara i kemijskih inženjera
poster
01.01.1997-01.01.1997
Opatija, Hrvatska