Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i značajke konjskog mesa (CROSBI ID 122446)

Prilog u časopisu | stručni rad

Ivanković, Ante ; Caput, Pavo ; Čačić, Mato Proizvodnja i značajke konjskog mesa // Stočarstvo, 55 (2001), 5; 357-368

Podaci o odgovornosti

Ivanković, Ante ; Caput, Pavo ; Čačić, Mato

hrvatski

Proizvodnja i značajke konjskog mesa

Konjsko meso u prehrani ljudi upotrebljava se tisućljećima premda njegova potrošnja uvelike je ovisila o regiji, navikama potrošaća te dostupnim količinama. Relativno mala zastupljenost konjskog u ukupno konzumiranom mesu dijelom je posljedica načelnog stava većine ljudi da konjsko meso kao hrana predstavlja vid kanibalizma. Konjsko meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg/godinu, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% tržišta.. Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masnoće u konjskom mesu čine ga pogodnijim u ishrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa. Hrvatska je po proizvodnji i potrošnji konjskog mesa skromna. Zemljopisni položaj, neiskorištenost velikih pašnjačkih površina te pasminska struktura populacije konja Hrvatske daju dobre izglede za rentabilnu proizvodnju konjskog mesa uz moguću izvoznu orijentaciju. Iskustva vodećih zemalja u proizvodnji konjskog mesa mogu poslužiti kao primjer u odabiru odgovarajućeg sustava.

konjsko meso ; prizvodnja ; EU

nije evidentirano

engleski

Production and characteristics of horse-meat

nije evidentirano

horses meat ; proizvodnja ; EU

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55 (5)

2001.

357-368

objavljeno

0351-0832

1848-9044

Povezanost rada

Biologija

Poveznice