Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete (CROSBI ID 123128)

Prilog u časopisu | ostalo

Gugić, Mirko ; Žanetić, Mirella Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete // Blatski ljetopis, 3 (2002), 49-64-x

Podaci o odgovornosti

Gugić, Mirko ; Žanetić, Mirella

hrvatski

Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete

U posljednje se vrijeme intenzivno popularizira maslinovo ulje. Tako maslinovo ulje zauzima posebno statusno mjesto među ostalim uljima i namirnicama te je nezaobilazna tema raznih polemika. Posebno su žustre rasprave vezane uz kvalitetu maslinovog ulja. U znanstvenoj, stručnoj i popularnoj literaturi o kvaliteti se piše s raznih gledišta, s vrlo različitim i gotovo suprotnim interpretacijama. U radu se pokušava precizno odrediti jedan segment kvalitete - utjecaj načina prerade. Autori vjeruju da će sređivanju stanja pridonjeti i zaključak izveden iz analize odnosa između kvalitete i prerade. Optimalizirana prerada dobrih plodova maslina u ulje, neovisno o načinu prerade, daje ulje skoro iste kvalitete uz zanemarivo različit randman dobivenog ulje.

maslinovo ulje; rasprave; visoka kvaliteta; prerada; dobri plodovi; randman

nije evidentirano

engleski

Olive processing and production of high - quality olive oil

nije evidentirano

olive oil; polemics; high quality; processing; good fruit; random

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3

2002.

49-64-x

objavljeno

1332-7283

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija