Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete (CROSBI ID 123128)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Gugić, Mirko ; Žanetić, Mirella
hrvatski
Prerada ploda maslina u ulje visoke kvalitete
U posljednje se vrijeme intenzivno popularizira maslinovo ulje. Tako maslinovo ulje zauzima posebno statusno mjesto među ostalim uljima i namirnicama te je nezaobilazna tema raznih polemika. Posebno su žustre rasprave vezane uz kvalitetu maslinovog ulja. U znanstvenoj, stručnoj i popularnoj literaturi o kvaliteti se piše s raznih gledišta, s vrlo različitim i gotovo suprotnim interpretacijama. U radu se pokušava precizno odrediti jedan segment kvalitete - utjecaj načina prerade. Autori vjeruju da će sređivanju stanja pridonjeti i zaključak izveden iz analize odnosa između kvalitete i prerade. Optimalizirana prerada dobrih plodova maslina u ulje, neovisno o načinu prerade, daje ulje skoro iste kvalitete uz zanemarivo različit randman dobivenog ulje.
maslinovo ulje; rasprave; visoka kvaliteta; prerada; dobri plodovi; randman
nije evidentirano
engleski
Olive processing and production of high - quality olive oil
nije evidentirano
olive oil; polemics; high quality; processing; good fruit; random
nije evidentirano