Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca (CROSBI ID 517090)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mioč, Boro ; Antunac, Neven ; Pavić, Vesna ; Samaržija, Dubravka ; Barać, Zdravko ; Bradić, Martina
hrvatski
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj zastupljena je ponajviše u priobalnom području (Istra) i na otocima (Pag, Cres, Brač). U tu svrhu uglavnom se koriste autohtone pasmine ovaca i njihovi križanci čije su proizvodne odlike dosta različite i pod utjecajem genotipa, hranidbe i okolišnih čimbenika. Cilj istraživanja bio je utvrditi proizvodnost i kakvoću mlijeka autohtonih creskih ovaca. Uzorci mlijeka uzimani su tijekom laktacije u pravilnim mjesečnim intervalima (svakih 30 dana). Prosječna dnevna količina mlijeka (40 ovaca) utvrđena je ručnim izmuzivanjem i mjerenjem količine, a ukupna laktacijska mliječnost dobivena je izračunavanjem. Analiziran je kemijski sastav mlijeka (%): suha tvar, suha tvar bez masti, mliječna mast, protein i laktoza.
Creska ovca; Ovčje mlijeko; Laktacija; Kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Production and chemical composition of the milk from Cres sheep
nije evidentirano
Cres sheep; sheep's milk; lactation; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
61-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
35.Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
13.11.2002-15.11.2002
Lovran, Hrvatska