Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja (CROSBI ID 82952)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 75-86-x

Podaci o odgovornosti

Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran

hrvatski

Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja

Cilj rada bio je usporediti reološke osobine gruševa kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatke, te ispitati neke fizikalne i reološke promjene tijekom njihovog skladištenja. Ispitivani su i utjecaji dodatka koncentrata voćnog soka jabuke na stabilnost gruša tijekom skladištenja, kao i njihov utjecaj na održivost proizvoda. Reološke osobine i pH vrijednost gruševa određivane su odmah nakon fermentacije, te poslije 3, 6 i 9 dana skladištenja. Dodatkom obranog mlijeka u prahu povećavala se vrijednost koeficijenta konzistencije u kozjem i kravljem acidofilnom mlijeku. Skladištenjem uzoraka vrijednost koeficijenta konzistencije se povećavala do šestog dana skladištenja, a zatim se smanjivala osobito u kozjem acidofilnom mlijeku.U uzorcima priređenim s koncentratom soka jabuke vidno su bile izražene inhibicije tijekom fermentacije i koagulacije. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije i koagulacije dobiveni gruševi uzoraka priređenih s 1 i 2% koncentrata soka jabuke su visoke kvalitete. Obzirom na pH vrijednosti izmjerene tijekom skladištenja, primjećeno je da koncentrat voćnog soka jabuke djeluje djelomično konzervirajuće na dobivene proizvode.

kozje i kravlje acidofilno mlijeko; koncentrat soka jabuke; skladištenje; reološke osobine

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of goat’s and cow’s acidophilus milk during storage

nije evidentirano

goat’s and cow’ acidophilus milk; apple juice concentrate; storing; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (2)

1998.

75-86-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano