Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja (CROSBI ID 82952)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna ; Slačanac, Vedran
hrvatski
Reološke osobine kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka tijekom skladištenja
Cilj rada bio je usporediti reološke osobine gruševa kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka uz dodatke, te ispitati neke fizikalne i reološke promjene tijekom njihovog skladištenja. Ispitivani su i utjecaji dodatka koncentrata voćnog soka jabuke na stabilnost gruša tijekom skladištenja, kao i njihov utjecaj na održivost proizvoda. Reološke osobine i pH vrijednost gruševa određivane su odmah nakon fermentacije, te poslije 3, 6 i 9 dana skladištenja. Dodatkom obranog mlijeka u prahu povećavala se vrijednost koeficijenta konzistencije u kozjem i kravljem acidofilnom mlijeku. Skladištenjem uzoraka vrijednost koeficijenta konzistencije se povećavala do šestog dana skladištenja, a zatim se smanjivala osobito u kozjem acidofilnom mlijeku.U uzorcima priređenim s koncentratom soka jabuke vidno su bile izražene inhibicije tijekom fermentacije i koagulacije. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije i koagulacije dobiveni gruševi uzoraka priređenih s 1 i 2% koncentrata soka jabuke su visoke kvalitete. Obzirom na pH vrijednosti izmjerene tijekom skladištenja, primjećeno je da koncentrat voćnog soka jabuke djeluje djelomično konzervirajuće na dobivene proizvode.
kozje i kravlje acidofilno mlijeko; koncentrat soka jabuke; skladištenje; reološke osobine
nije evidentirano
engleski
Rheological properties of goats and cows acidophilus milk during storage
nije evidentirano
goats and cow acidophilus milk; apple juice concentrate; storing; rheological properties
nije evidentirano