Utjecaj izbora asocijacijskog razmaka na termodinamiku HBr-a u smjesama 2-propanol (70, 80, 90 i 95 mas. %) - voda (CROSBI ID 469433)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Tominić, Ivo ; Sokol, Vesna ; Tomaš, Renato
hrvatski
Utjecaj izbora asocijacijskog razmaka na termodinamiku HBr-a u smjesama 2-propanol (70, 80, 90 i 95 mas. %) - voda
Podešavanje modela provodnosti prema konduktometrijskim podacima najčešće ne daje pouzdanu vrijednost parametra R (asocijacijski razmak). Tada se R obično izjednači s udaljenošću središta sparenih iona i to: kada se ioni dodiruju (R = a), kad su razdvojeni molekulom otapala promjera d (R = a + d), ili kad su odijeljeni za Bjerrumov kritični razmak (R = q). Svrha rada bila je ispitati sve tri mogućnosti na istom sustavu elektrolit - otapalo. Mjerena je tako provodnost otopina HBr-a nižih koncentracija u miješanim otapalima 2-propanol (70, 80, 90 i 95 mas.%) - voda pri 15, 20, 25, 30 i 35 C. Za obradu su korišteni modeli provodnosti utemeljeni na jednadžbama Fuoss-Hsia i Lee-Wheaton. Dobiveni setovi termodinamičkih veličina za reakciju asocijacije iona H+ i Br- pri 25 C prikazani su tablično i uspoređeni.
vodljivost; bromidna kiselina; 2-propanol - voda; ionski razmak; termodinamičke veličine; asocijacijski razmak
nije evidentirano
engleski
Influence of the choice of association distance on thermodynamics of HBr in 2-propanol (70, 80, 90 and 95 mass per cent) - water mixtures
nije evidentirano
conductivity; hydrogen bromide; 2-propanol - water; ion-association; thermodynamic quantities; association distance
nije evidentirano
Podaci o prilogu
133-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kurtanjek Ž., Škare D., Meić Z.
Koprivnica: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Hr.kem.društ.
Podaci o skupu
XVI. Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
23.02.1999-26.02.1999
Split, Hrvatska