Pokazatelji oksidacijskog stresa u izdanku boba (Vicia faba L.) izloženom talijevom acetatu (CROSBI ID 344532)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pinturić, Katarina
Pevalek-Kozlina, Branka
Radić, Sandra
hrvatski
Pokazatelji oksidacijskog stresa u izdanku boba (Vicia faba L.) izloženom talijevom acetatu
Toksičnost talija je promatrana u izdanku boba (Vicia faba L.) kojeg karakterizira široka rasprostranjenost te se smatra tolerantnijom biljnom vrstom. Pretpostavlja se da talij kao i ostali teški metali može izazvati i oksidacijski stres. Stoga su u ovom radu, uz sadržaj iona talija i relativni vodni status, praćeni pokazatelji oksidacijskog stresa: sadržaj vodikovog peroksida, malondialdehida i karbonila te pokazatelji antioksidacijskog statusa boba: prolin, karotenoid i aktivnosti enzima katalaze, peroksidaze i superoksid dismutaze. Biljke su bile izložene otopinama 2, 4, 20 i 40 μ M Tl-acetata, kombiniranom tretmanu (20 μ M Tl-acetat i 40 μ M K-acetat), te 40 μ M K-acetata koji je služio kao pozitivna kontrola. Uzorci izdanka boba uzimani su nakon 24, 48 i 72h. Nakon 72h pokusa na najnižoj koncentraciji Tl-acetata dolazi do povećanja vodnog statusa, dok se masa suhe tvari povećava na višim koncentracijama talija. Sadržaj iona Tl se postepeno povećava sukladno koncentracijama Tl-acetata. Porast sadržaja prolina zamijećen je samo nakon drugog dana pokusa. Sadržaj klorofila a i b povećava se nakon drugog i trećeg dana pokusa, dok se sadržaj karotenoida tijekom pokusa uglavnom nije bitno razlikovao od kontrole. Sadržaj vodikovog peroksida u izdanku boba porastao je nakon 24h, a nakon 48 i 72h njegov sadržaj bio je podjednak kontroli. Porast sadržaja karbonila uočava se nakon 48 i 72h dok se sadržaj malondialdehida nije promijenio. Specifične aktivnosti superoksid dismutaze kao i pirogalol peroksidaze pokazuju porast tijekom sva 3 dana u odnosu na kontrolu. Specifična aktivnost katalaze je lagano povećana nakon 24h, a do kraja je pokusa sličnih vrijednosti kao kontrola. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na nastajanje oksidacijskog stresa nastalog izlaganjem biljke talij-acetatu no i na sposobnost učinkovite obrane ove biljne vrste.
talij; bob; oksidacijski stres; antioksidacijski enzimi
nije evidentirano
engleski
The effect of thallium-acetate on antioxidant system of broad bean (Vicia faba L.) shoot
nije evidentirano
thallium; broad bean; oxidative stress; antioxidative enzymes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
14.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb