Ocjena svježine morske ribe (CROSBI ID 124984)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Ocjena svježine morske ribe
Riba je, iako biološki veoma vrijedna namirnica, lako pokvarljiva i podložna mnogim onečišćenjima. Različiti kemijski, biokemijski i mikrobiološki procesi neposredno nakon ulova uvjtuju promjene koje dovode u pitanje njezinu svježinu, održivost i kakvoću, a time i zdravstvenu ispravnost. Tijekom ulova ribe od ulova do prerade ubrzan je rast mikroorganizama što se očituje gubitkom svojstava svježe ribe. Kakvoća ribe je, prije svega, gospodarska kategorija propisana temeljem vrste, pecature (kategorizacija), senzornih svojstava, te načina obrade (evisceracija i dr.).
svežina; morska riba
nije evidentirano
engleski
Freshness ratings of sea fish
nije evidentirano
freshness; sea fish
nije evidentirano