Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ocjena svježine morske ribe (CROSBI ID 124984)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Zdolec, Nevijo Ocjena svježine morske ribe // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 7 (2006), 3; 158-164-x

Podaci o odgovornosti

Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila, Željka ; Hadžiosmanović, Mirza ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Ocjena svježine morske ribe

Riba je, iako biološki veoma vrijedna namirnica, lako pokvarljiva i podložna mnogim onečišćenjima. Različiti kemijski, biokemijski i mikrobiološki procesi neposredno nakon ulova uvjtuju promjene koje dovode u pitanje njezinu svježinu, održivost i kakvoću, a time i zdravstvenu ispravnost. Tijekom ulova ribe od ulova do prerade ubrzan je rast mikroorganizama što se očituje gubitkom svojstava svježe ribe. Kakvoća ribe je, prije svega, gospodarska kategorija propisana temeljem vrste, pecature (kategorizacija), senzornih svojstava, te načina obrade (evisceracija i dr.).

svežina; morska riba

nije evidentirano

engleski

Freshness ratings of sea fish

nije evidentirano

freshness; sea fish

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (3)

2006.

158-164-x

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina