Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa (CROSBI ID 463492)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Čož-Rakovac, Rozelindra ; Teskeredžić, Zlatica ; Hacmanjek, Mato ; Tomec, Marija ; Topić Popović, Natalija Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa // I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova / Opačak, Anđelko (ur.). Osijek: Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,, 1996. str. 59-67-x

Podaci o odgovornosti

Čož-Rakovac, Rozelindra ; Teskeredžić, Zlatica ; Hacmanjek, Mato ; Tomec, Marija ; Topić Popović, Natalija

hrvatski

Kakvoća vode kao čimbenik promjene kemijskog sastava mesa mlađi srebrnog lososa

Istraživanja prilagodbe dviju starosnih grupa mlađi srebrnih lososa (1+ i 0+), pri prebacivanju iz slatke u morsku vodu, bila su provedena u sezoni jesen/zima na 4 lokaliteta u Jadranskom moru. Prosječna težina 1+ grupe bila je 116 grama, odnosno 0+ grupe 86 grama. Uzorci ribe (n=10) za određivanje kemijskog sastava mesa i faktor kondicije uzimani su u slatkoj vodi, tijekom transporta, te nakon 22, 5, 45 i 90 min., zatim 3, 6, 12 sati i poslije 1, 2, 4, 8, i 30 dana nakon prebacivanja u more. Za određivanje kemijskog sastava korištena je cijela riba (carcass composition). Određivana je količina bjelančevina, masti, pepela i vode. Rezulati istraživanja pokazuju razliku u prilagodbi između starosnih grupa (1+ i 0+). Vrijednosti masti su u obje skupine (1+ i 0+) na početku istraživanja više (7, 00+-1, 002 ; 7, 95+-2, 10) nego na kraju istaživanja (6, 16+-1, 74 ; 5, 11+-2, 26). Količina vlage pratila je obrnuto proporcionalno količinu masti u tkivu. Naime, na početku istraživanja je količina vlage u obje skupine ((1+ ; 0+) bila je niža (72, 59+-1, 78 ; 71, 73+-2, 02) nego na krju istaživanja (73, 60+-1, 97 ; 75, 32+-1, 98). Vrijednosti pepela se nakon 30 dana boracka ribe u moru neznatno razlikuju od onih u slatkoj vodi, dok se vrijednosti proteina istovremeno nešto smanjuju u obje skupine. Nakon 30 dana istraživanja došlo je do prilagodbe obiju starosnih skupina što je vidljivo iz rezultata.

srebrni losos; kemijski sastav mesa; kakvoća vode

nije evidentirano

engleski

Water Quality as a factor of carcas composition change in coho salmon

nije evidentirano

coho salmon; carcass composition; water quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

59-67-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

I. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjičarske proizvodnje Hrvatske : zbornik radova

Opačak, Anđelko

Osijek: Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora,

Podaci o skupu

1. nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje Održivost ribnjačarske proizvodnje Hrvatske

predavanje

28.11.1996-29.11.1996

Bizovac, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Veterinarska medicina, Biologija