Kiselinski sastav i utjecaj viših alkohola na sekundarnu aromu novih klonova vinove loze selekcioniranih u Sloveniji (CROSBI ID 469647)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Kocjančič, Mitja ; Koruza, Boris ; Resnik, Mojca
nije evidentirano
Kiselinski sastav i utjecaj viših alkohola na sekundarnu aromu novih klonova vinove loze selekcioniranih u Sloveniji
U godinama od 1992 do 1995 vršena su ampelografska testiranja novih klonova Laškog rizlinga (9 klonova)i sauvignona (8 klonova) na lokacijama Jeruzalemske gorice. Za analize i mjerenje prinosa upotrebljene su standardne metode. Uzorci grožđa pojedinih klonova bili su mikrovinificirani,a vina kemijski analizirana i organolepitčki ocjenjena. Odrežena je sadržina viših alkohola koji nastupaju kod sekundarne arome i izračunata su najvažnija enološka pravila i njihove limitne vrijednosti. Naosnovu rezultata eksperimentalnog rada odabrano je 5 klonova (3 klona laškog rizlinga i 2 klona sauvignona) koji su potencijalno namjenjeni proizvodnji vrhunskih vina, te 8 klonova (5 klonova laškog rozlinga i 3 klona sauvignona) koji predstavljaju osnovu za proizvodnju vina srednjih kvalitetnih razreda. Svi klonovi imaju odličan rodni potencijal pa je zbog toga utvrđivan i potreban opseg prorjeđivanja prinosa
organske kiseline; viši alkoholi;arome vina
nije evidentirano
engleski
Acid composition and influence of superior alcohols on the secondary aroma of the new grapevine clones selected in Slovenia
nije evidentirano
organic acids; superiour alcohol; wine aromas
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-37-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3.hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb:
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska