Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom (CROSBI ID 344873)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grđan, Martina Utjecaj temperature na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Grđan, Martina

Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj temperature na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom

Sojino mlijeko fermentirano je mješovitom ABT-5 kulturom probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus). Fermentacija je provedena pri dvije različite temperature (37 C i 41 C). Praćena je promjena kiselosti i promjena broja živih bakterijskih stanica tijekom fermentacije, i nakon 24 sata čuvanja uzorka u hladnjaku pri temperaturi od 4-7 C. Kod bakterijskih vrsta Streptococcus thermophilus i Lactobacillus acidophilus primjećen je bolji rast stanica pri temperaturi od 37 C, dok je rast stanica bakterijske vrste Bifidobacterium spp. bio bolji pri 41 C. Pad pH-vrijednosti do izoelektrične točke sojinog proteina bio je neznatno brži pri 41 C i trajao je 1 sat kraće. Razlika u temperaturi fermentacije sojinog mlijeka nije značajno utjecala na izgled i konzistenciju fermentiranog sojinog mlijeka.

Bifidobacterium spp.; fermentacija; Lactobacillus acidophilus; sojino mlijeko; Streptococcus thermophilus

nije evidentirano

engleski

Influence of the temperature on the fermentation of soymilk by mixed ABT-5 culture

nije evidentirano

Bifidobacterium spp.; fermentation; Lactobacillus acidophilus; soymilk; Streptococcus thermophilus

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

23.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija