Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća (CROSBI ID 469725)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Lovrić, Tomislav Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Prehrambeno biotehnološki fakultet (ur.). Zagreb, 1998. str. 5-5-x

Podaci o odgovornosti

Lovrić, Tomislav

hrvatski

Novi izazovi pred znanstvenicima i proizvođačima hrane na prijelazu stoljeća

Usprkos naizgled relativno sporim demografskim, socoekonomskim i psihološkim promjenama, sve su uočljiviji pomaci u poimanju značenja prehrane za zdravlje potrošača i općenito utjecaj na način življenja. Znanstvenici, tehnolozi, proizvođači hrane i trgovci su suočeni s novim tendencijama i zahtjevima u pogledu kakvoće, biološke vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane te strukture i broja obroka. Iako naizgled paradoksalna činjenica je da s porastom tehnologije sve više rastu zahtjevi za svježom, prirodnom i čistom hranom. U idućem razdoblju se očekuje veliko povećanje potrošnje upravo tih proizvoda. Danas u razvijenim zemljama neprekidno raste potražnja za tzv. lakopokvarljivimprehrambenim proizvodima, kao što su oni konzervirani pri niskim temperaturama (npr. u SAD godišnji porast potrošnje takvih proizvoda iznosi 30%). Mnoge su dosadašnje spoznaje o toksičnim tvarima u hrani promjenjene i unapređene u posljednje vrijeme. Tako su 70-ih i 80-ih javnost i mediji bili zaokupljeni pesticidima i kemijskim sredstvima u hrani. Danas se zna za kudikamo veću opasnost (od prije spomenutih) predstavljaju pojedini mikrooorganizmi , Kao što su E. coli0157 ili Listeria sp. To je pridonjelo npr. pojačanom prihvaćanju primjene ( ionizirajućeg zračenja) za konzerviranje nekih namirnica.

prehrambena tehnologija; znanost o hrani; znanost o prehrani; tendencije; minimalno; netoplinski procesirana hrana

nije evidentirano

engleski

New challenges and approaches facing food scientists and manufactures at the crossing of two centuries

nije evidentirano

food technology; food science; nutrition; trends;consumer preferences; food safety; minimally processing; nonthermal processing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

5-5-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Prehrambeno biotehnološki fakultet

Zagreb:

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano