Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva (CROSBI ID 469731)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago ; Piližota, Vlasta ; Lovrić, Tomislav
hrvatski
Proučavanje inhibicije polifenol oksidaze gljiva
Enzimatsko posmeđivanje voća i povrća je često neželjena rekcija čije sprečavanje je uvijek bio izazov prehrambenim znanstvenicima. Oksidativno posmeđivanje voća i povrća je uglavnom pojava izazvana prisustvom polifenol oksidaze, enzima koji sdrži bakar i koja u prisustvu kisika katalizira oksidaciju fenolnih spojeva u kinone koji sepotom polimeriziraju u smeđe, crvene ili crne pigmente. Inhibicija polifenol oksidaze gljiva provedena je s rzličitin inhibitorima (askorbinskom, eritirbinskom, limunskom i benzojevom kiselinom), sniženim pH i povišenom temperaturom. Intenzitet inhibicije je praćen nastankom ( promjena) boje koja je mjerena pomoću spektrofotometra.
enzimsko posmeđivanje ; polifenol oksidaza ; fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Inhibition studies on mushroom polyphenol oxidase
nije evidentirano
ezymatic browning ; poyphenol oxidase ; phenolic substrates
nije evidentirano
Podaci o prilogu
33-33.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb:
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska