Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća (CROSBI ID 469759)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Lovrić, Tomislav ; Nedić, Nela Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem / Marić, Vladimir et al. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 34-34

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta ; Šubarić, Drago ; Lovrić, Tomislav ; Nedić, Nela

hrvatski

Učinkovitost vodikovog peroksida na smanjenje kvarenja svježe izrezanog voća i povrća

Mnogo svježe i izrezano svježe (minimalno procesirano) voće i poverće podložno mikrobnom kvarenju i na njemu moguć rast patogenih (mikro)organizama. Uporaba klora za smanjenje mikrobne populacije nije uvijek učinkovita i može također uzrokovati tvorbu kancerogenih spojeva s klorom. Tretiranje s vodikovim peroksidom sježeg ili svježe izrezanog voća i povrća može biti uspješna alternativa upotreb klora u odlaganju kvarenja i sprečavanju rasta patogenih mikroorganizama. Upotrebljen je vodikov peroksid u koncentracijama 0, 5% do 5% za sprečavanje rasta patogenih mikroorganizama. Također je primjenjena askorbinska kiselinau koncentracijam 0, 5% do$% kako bi se spriječilo enzimsko posmeđivanje. Ova kombinacija bi trbala omogućiti produženje vijeka trajanja svježeg ili svježe izrezanog voća i povrća. Rezultati pokazuju da vijek trajanja svježe izrezanih jabuka se može produžiti i na više od 10 dana.

vodikov peroksid ; minimalno procesirano voće i povrće ; enzimsko posmeđivanje ; vijek trajanja svježe izrezanog voća i povrća

nije evidentirano

engleski

Effectiveness of hyhrogen peroxide (treatments) in reducing spoilage in fresh- cut fruits and vegetables

nije evidentirano

hydrogen peroxide ; minimally processed fruit and vegetables ; enzymatic

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-34.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Marić, Vladimir et al.

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Prehrambena tehnologija