crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 265765

Zbornik radova

Autori: Marjanić, Suzana
Naslov: Animalistička filozofija i filozofija prava životinja: životinje kao izazov "tumačenju svijeta i zahtjevu izmjene svijeta"
( Animalistic philosophy and animal right's philosophy: animals as challenge to "interpretation of the world and claim of alteration of the world" )
Izvornik: Simpozij "Filozofija i pluralizam" / Hrvoje Jurić (ur.). - Zagreb : Hrvatsko filozofsko društvo , 2005. 28..
Skup: Simpozij "Filozofija i pluralizam"
Mjesto i datum: zagreb, Hrvatska, 24. - 25. 11. 2005.
Ključne riječi: animalistička filozofija; filozofija prava životinja; specizam
( animalistic philosophy; the philosophy of animal rights; speciesism )
Sažetak:
Tragom razlikovnih odrednica između filozofije staroga specizma, filozofije novoga specizma i nespecističke filozofije, čije postavke Joan Dunayer analizira u svojoj najnovijoj knjizi "Speciesism" (2004.), uvodim moguću razlikovnu odrednicu i između animalističke filozofije i filozofije prava životinja. Naime, pored filozofije prava životinja – u okviru koje svakako treba istaknuti filozofa Toma Regana i bioetičara Petera Singera, a koje ipak Joan Dunayer uvrštava u teoriju (i praksu) novoga specizma – poput Hamletove krtice u Elsinoreu profilirala se i animalistička filozofija koja ne-ljudske životinje razmatra u nespecističkim kategorijama, ali uglavnom iz kategorije osjećaja životinja i vlastitoga suosjećanja, i (za sada) ne uvodeći mogućnost i propitivanja prava životinja. Pritom u okviru filozofije prava životinja diferenciram filozofiju prava životinja s atribucijom novoga specizma i nespecističku filozofiju prava životinja, s obzirom na određenje novoga specizma koje je u okvirima filozofije, prava i aktivizma (zagovaranja prava životinja) propitala Joan Dunayer, koja, dakle, pored staroga specizma raskrinkava i strategije novoga specizma. Naime, Joan Dunayer demonstrira da bioetičar Peter Singer, zapravo, zastupa novi specizam i pritom demaskira da se, primjerice, "The Great Ape Project: Equality Beyond Humanity" (1993), a čiji su urednici filozofkinja Paola Cavalieri i Peter Singer, zauzima za novo specističko zagovaranje s obzirom na zahtjev da se kategorija osobe primijeni samo na nekoliko ne-ljudi, i to na velike čovjekolike majmune (čimpanze, bonobo majmune, gorile i orangutane) zbog sličnosti s ljudskom životinjom. S obzirom na (često isticanu) činjenicu da je homo sapiens životinja (npr. Mary Midgley), očito je da životinje trebaju imati prava koja se priznaju (istina, samo nekim) ljudima. Ili kao što apostrofira Amy Gutmann u "Uvodu" Coetzeejeva "Života životinjâ" da je MORAL jedina motivacija koja omogućuje da se misaono unesemo u život životinjâ.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0189002
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4